Manager

Ob začetku referendumske kampanje prvi razpis za izgradnjo drugega tira

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

31.08.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Ob začetku referendumske kampanje prvi razpis za izgradnjo drugega tira
Foto: Aleš Beno

Ministrstvo za infrastrukturo oziroma Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je minuli petek, na dan, ko se je uradno začela referendumska kampanja proti gradnji drugega tira, objavilo razpis za izbiro izvajalca za pripravljalna dela pri drugem tiru železniške proge Divača–Koper. In sicer za gradnjo dostopnih cest do vstopov v portale predorov za drugi tir. Ocenjena vrednost del, ki jih bo izbrani izvajalec moral dokončati v 12 mesecih, znaša 20 milijonov evrov brez DDV.

Razpis bo seveda padel v vodo, če zakon o drugem tiru na referendumu 24. septembra ne bo dobil podpore. Pobudnik referenduma in vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič napoveduje ostro kampanjo, v kateri bodo poskušali volivce prepričati z argumenti, da je mogoče drugi tir železniške proge Divača–Koper zgraditi ceneje, hitreje in bolj prijazno do okolja. Kovačič je prepričan, da bo zakon na referendumu padel, s čimer bi se po njegovem mnenju odprla možnost za proučitev alternativnih rešitev za izvedbo projekta. Če bi zakon referendumsko preizkušnjo prestal, ga bo dal v presojo ustavnemu sodišču.

Vladna stran je začetek referendumske kampanje zaznamovala z ogledom izvlečnega tira na progi med Divačo in Koprom, da bi tudi v živo ponazorila zahtevnost izgradnje enega geostrateško najpomembnejših projektov doslej. Medijskega dogodka se je udeležilo več ministrov in državnih sekretarjev na čelu s premierom Mirom Cerarjem ter predstavnikov strokovne javnosti in gospodarstva, ne pa tudi vodstvo Luke Koper.

Celotna vrednost izgradnje drugega tira po zadnji oceni znaša okoli milijardo evrov. Izhodiščna cena je bila 1,4 milijarde evrov, nato so jo oklestili na 1,2 milijarde in nato pod milijardo. Če bi dodali še en tir na trasi drugega tira, pa bi to pomenilo 1,1 milijarde evrov stroškov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Zakaj NE drugemu tiru za milijardo evrov
FINANCE
Članki
Ob začetku referendumske kampanje prihaja prvi razpis za drugi tir!
Finance
FinanceJurij Šimac Ob začetku referendumske kampanje prihaja prvi razpis za drugi tir! 1

Vrednost pripravljalnih del je ocenjena na približno 20 milijonov evrov

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Drugi tir skozi ekonomska očala
Finance
Rok Novak Drugi tir skozi ekonomska očala 20

Kaj je moj cilj? Kakšna sredstva so mi na voljo? Kakšni so razpoložljivi načini uporabe teh sredstev? Katerim drugim ciljem se moram odpovedati za dosego izbranega cilja? To so vprašanja, ki so smiselna tako takrat, ko kupujete avto ali krompir, kot takrat, ko razmišljate o drugem tiru ali gledanju tekme finala košarke.

FINANCE
Cerar je zmagal, drugi tir bo
Finance
Katja Cimermančič Cerar je zmagal, drugi tir bo 88

Spremljamo rezultate referenduma o drugem tiru

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.