Manager

Na vrhu Uberja je odslovljenega Kalanicka zamenjal Dara Khosrowshahi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

31.08.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Na vrhu Uberja je odslovljenega Kalanicka zamenjal Dara Khosrowshahi
Dara Khosrowshahi na čelu Uberja čaka več izzivov; moral bo poskrbeti za finančno plat poslovanja, razstrupiti poslovno kulturo v družbi ter podjetju povrniti ugled.

Na položaju glavnega izvršnega direktorja ameriškega tehnološkega podjetja Uber, ki se v zadnjem času spopada z vrsto obtožb, je junija odslovljenega soustanovitelja podjetja Travisa Kalanicka zamenjal Dara Khosrowshahi iz spletnega portala za potovalne storitve Expedia, ki ga je vodil od leta 2005.

Khosrowshahija, eden od njegovih življenjskih naukov je, da je sposobnost poenostavljanja podcenjena veščina, na čelu Uberja, ki ima sedež v San Franciscu in trenutno deluje v okoli 75 državah, čaka več izzivov. Moral bo poskrbeti za finančno plat poslovanja, razstrupiti poslovno kulturo v družbi - razloga, ki sta s položaja odnesla Kalanicka - ter podjetju povrniti ugled. Tehnološki velikan se med drugim sooča s pritožbami zaposlenih zaradi spolnega nadlegovanja, tožbo zaradi kraje poslovnih skrivnosti in kazensko preiskavo zaradi programske opreme, ki naj bi voznikom pomagala pri izogibanju lokalnim regulatorjem. Zdaj ga je zaradi morebitnega podkupovanja tujih uradnikov pod drobnogled vzelo še ameriško pravosodno ministrstvo, a uradne preiskave zaradi nedovoljenih poslovnih praks podjetja na tujih trgih še ni sprožilo.

Pri Uberju so v drugem četrtletju imeli 8,7 milijarde dolarjev bruto prihodkov iz naročil, kar je bilo 17 odstotkov več kot v drugem četrtletju lani, število prevozov pa se je povečalo za 1,5-krat. Družba še vedno posluje z izgubo, ki je v drugem četrtletju dosegla 645 milijonov dolarjev ali 14 odstotkov manj glede na drugo četrtletje lani. V prvem letošnjem četrtletju je izguba dosegla 708 milijonov dolarjev. Uberju poslovanje s precejšnjo izgubo omogoča to, da si je od leta 2010 pri investitorjih in s posojili nabral za skupaj 15 milijard dolarjev finančnih sredstev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji potovanj, vprašanje pa je, ali bo našel pravo pot za Uber, ki ga pretresajo notranji boji, zastrupljena korporacijska kultura in težave z zakonitostjo poslovanja.

FINANCE
Manager
Uberju v Londonu zapirajo vrata
FINANCE
Manager
Uber pod lupo ameriškega zveznega urada FBI
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa?
Manager
ManagerTina Bernik Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 3

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa Kalanicka, glavnega kreatorja »kulture« v podjetju. Zdaj se išče novi direktor, ki naj bi pravila in vrednote postavil na novo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju