Manager

Dedič Samsungovega imperija v zapor

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

31.08.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Dedič Samsungovega imperija v zapor
Sodišče v Seulu je podpredsednika južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung Electronics Lee Jae-yonga zaradi vpletenosti v korupcijski škandal, ki je položaj že stal nekdanjo predsednico Južne Koreje Park Geun-hye, obsodilo na pet let zapora.

Južnokorejsko sodišče je 49-letnega dediča Samsungovega imperija in podpredsednika družbe Lee Jae-yonga spoznalo za krivega podkupovanja in krive prisege ter ga obsodilo na pet let zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo 12 let zapora. Afera, v katero se je zapletel Lee Jae-yong, sicer diplomant ameriške univerze Harvard, ki kot podpredsednik upravnega odbora korejskega tehnološkega velikana Samsung vodi od očetove kapi leta 2014, je s položaja letos že odnesla nekdanjo južnokorejsko predsednico Park Geun-hye.

Edini sin prvega moža konglomerata Samsung Electronics Lee Kun-heeja je po mnenju sodišča v Seulu kriv podkupovanja predsedničine zaupnice Choi Soon-sil v zameno za politične usluge. Denimo pri združitvi dveh hčerinskih družb, Samsung C & T in Cheil Industries, za kar so potrebovali soglasje državne nacionalne pokojninske družbe. Družina Lee ima sicer v lasti »le« dva odstotka Samsunga, zaradi prepletene delničarske sestave pa obvladuje celotno skupino. Skupna vrednost podkupnin, izplačanih iz Samsungove blagajne, je znašala okoli 32 milijonov evrov. Podpredsednik tehnološkega velikana je na zaslišanju trdil, da ni imel vloge pri odločanju v skupini in da je »večinoma poslušal druge vodilne člane podjetja«. Njegovi odvetniki so zoper sodbo že vložili pritožbo.

Poleg Lee Jae-yonga je sodišče na do štiriletne zaporne kazni obsodilo še štiri vodilne predstavnike Samsunga. Tožilstvo je za tri soobtožene sicer zahtevalo desetletne zaporne kazni, za enega pa sedemletno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Samsungov prestolonaslednik v kupu korejskega umazanega perila
Manager
ManagerAndreja Lončar Samsungov prestolonaslednik v kupu korejskega umazanega perila

Če bo priprti Lee Jae-yong zares kaznovan, bo to za Južno Korejo, kjer imajo podjetniške družine skoraj neomejeno oblast, velik premik.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Slovenija
Samsung zaslužil kot še nikoli
IZVOZNIKI
Novice
Tako je Špica prepričala Samsung
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Tako je Špica prepričala Samsung