Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Odziv: Občina Piran je čista, varna in kanalizacijsko nadpovprečno opremljena

Čas branja: 3 min
04.09.2017  16:51  Dopolnjeno: 04.09.2017 17:06
Odziv: Občina Piran je čista, varna in kanalizacijsko nadpovprečno opremljena
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Spoštovani.

Odzivamo se na zapis g. Petra Frankla, ki je bil objavljen 1. 9.2017 v reviji Manager pod naslovom »Kanalizacijski nauki Pirana in Portoroža, morski pozdrav«

Okolje Piran, d.o.o. poleg javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Piran izvaja tudi zbiranje komunalnih odpadkov, pokopališko in pogrebno dejavnost, vzdrževanje javnih površin in parkirišč, dejavnost turistične infrastrukture (upravljanje tržnic, kopališč, pristanišč) in v manjšem obsegu tudi druge dejavnosti.

Podjetje upravlja 7 kanalizacijskih sistemov, celotno kanalizacijsko omrežje znaša 178.080 m, od tega je tlačnega omrežja 3.093 m, omrežja za padavinske vode 49.421 m, mešanega omrežja 25.017 m, omrežja samo za komunalno odpadno vodo pa 100.549 m. Na celotnem kanalizacijskem sistemu obstaja šestnajst črpališč s kapaciteto od 20 do 300 l/sekundo.

Na kanalizacijsko omrežje dolžine 178 km je priključeno okoli 14.600 prebivalcev Občine Piran. Pokritost s kanalizacijskim sistemom je v občini Piran nadpovprečna, v aglomeraciji Lucija, ki zajema naselja Lucija, Portorož, Piran ter delno Strunjan, celo 97 odstotna.

Podjetje upravlja tudi 7 čistilnih naprav, s skupno projektirano zmogljivostjo 34.800 populacijskih enot (PE), od tega je zmogljivost čistilne naprave Piran 33.000 PE.

Z evropskimi sredstvi je podjetje pred osmimi leti izvedlo popolno rekonstrukcijo Centralne čistilne naprave Piran in male komunalne čistilne naprave Sečovlje ter izgradilo kanalizacijsko omrežje na območju Gorgo – Parecag, Vinjole – Nožed in v delu Strunjana.

Od leta 2009 obratuje nova Centralna čistilna naprava Piran z SBR tehnologijo oziroma s terciarno stopnjo čiščenja odpadnih voda. Investicija v CČN se je izkazala za dobro odločitev, saj so vrednosti vseh parametrov, ki jih vključuje redni monitoring, pod mejnimi vrednostmi.

Sama čistilna naprava ne povzroča smradnih emisij, kot jih je nekoč. Do neprijetnih vonjav prihaja na delih kanalizacije, kjer tlačimo vodo. V naši občini je konfiguracija terena zelo razgibana, ponekod kanalizacija poteka po morskem dnu, ponekod so velike višinske razlike pri črpanju vode. Povsod tam, kjer odpadna voda pride iz tlačnega voda na površje oz. teče naprej s prostim padom, prihaja do težav z občasnimi smradnimi emisijami in sicer:

  1. na Fornačah, kjer prihaja odpadna voda po morskem dnu iz Pirana,
  2. v Pacugu, kjer črpamo vodo s 100 metri višinske razlike iz Strunjana (Salinere),
  3. na Belem Križu, kjer, kjer črpamo vodo z 90 metrov višinske razlike iz Fiese.

Vsi upravljavci kanalizacijskih sistemov se soočajo s podobnimi težavami, kot se na Okolju Piran, iz preprostega razloga. Povsod tam, kjer se voda tlači na daljši razdalji, prihaja do občasnih povečanih smradnih emisij.

Te točke pa le niso tako zelo problematične, kot bi se dalo razbrati iz zapisa gospoda Frankla. Do povečanega občutka neprijetnih vonjav ob takih točkah nastaja povsod, kjer so uporabljene podobne rešitve.

Okolje Piran ni nikoli molčalo ali celo zakrivalo teh dejstev, kar je razvidno tudi iz letnih poročil družbe. Še več, podobne težave smo v preteklih letih poskušali aktivno reševati z vgradnjo raznih filtrov, bodisi kemijskih ali bio-filtrov, ali z uporabo raznih specialnih parfumov in to počnemo tudi danes. V kratkem bodo poskusili učinek tehnologije z zeolitnimi filtri, za katero si nadejajo, da bo zmanjšala smradne emisije.

Celoten kanalizacijski sistem v občini Piran deluje dobro. Do občutkov povečanih smradnih emisij prihaja na nevralgičnih točkah, kar ob zavedanju, da delujemo v turistični občini poskušamo z najrazličnejšimi tehničnimi rešitvami ustrezno reševati.

Investicije in sanacije kanalizacijskega sistema in čistilnih naprav potekajo vseskozi, seveda glede na razpoložljiva sredstva in prioritete.

V letu 2016 je podjetje saniralo črpališče Salinera in črpališče Metropol ter Malo komunalno čistilno napravo Padna, obnavlja se obstoječa kanalizacija Pacug-Fiesa. Izdelan je projekt sanacije tlačnega voda na Fornačah, v letu 2017 pa nadaljujemo z letnim programom dela, ki je potrjen s strani Občine Piran.

Prvi rezultati sistemske raziskave Turističnega združenja Portorož (TZP) o zadovoljstvu turistov na destinaciji Portorož - Piran kažejo, da gostje cenijo predvsem varnost destinacije, čistočo okolja profesionalnost turističnega osebja, prijaznost lokalnega prebivalstva in naravo. Tako so čistočo ocenili več kot dobro in ji namenili 4 točke od 5 možnih.

Tudi ta podatek priča, da na Okolju Piran ustrezno in kvalitetno skrbimo za naše osnovno poslanstvo – skrb za čistočo in zdravo življenje v občini Piran, ki je dom 17.000 prebivalcem, začasno zatočišče več kot 1,5 mio turistom in številnim rastlinskim in živalskim vrstam.

Zadolžena za odnose z javnostmi:

Sandra Martinčić LobodaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.