Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Sodišče pravi: ZZZS mora povrniti stroške za samoplačniško storitev

Čas branja: 1 min
07.09.2017  22:30
Sodišče pravi: ZZZS mora povrniti stroške za samoplačniško storitev
Krištof Zevnik, zobozdravnik, ki je na prvi sodni stopnji ugnal ZZZS, je na sodišče šel, »ker je tako prav«.

Obveščaj me o novih člankih:  

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji presodilo v prid zavarovanca, ki je tožil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Odločilo je, da mora ZZZS zavarovancu Krištofu Zevniku povrniti stroške samoplačniškega puljenje modrostnega zoba v Sloveniji, torej pri izvajalcu, ki je čisti zasebnik in z ZZZS nima pogodbe. Sodba iz junija 2017 še ni pravnomočna, ZZZS se je pritožil na višje sodišče, to pa o zadevi še ni odločilo.

Vseeno pa je prvostopenjska sodba, ki opozarja na pravno praznino, neskladja z ustavo in diskriminacijo v slovenskih predpisih, precedenčna in povsem drugačna od dosedanje prakse ZZZS.

Sodba, po kateri gre lahko zdravstveni zavarovanec po storitev h komerkoli v Sloveniji, tudi samoplačniško, pa naj vseeno dobi povračilo stroškov od ZZZS, bi lahko imela, če bi obveljala kot dokončna, zelo velik vpliv in bi lahko spremenila temeljna razmerja v slovenskem zdravstvu. Lahko bi vplivala na blagajno ZZZS oziroma na porabo sredstev, zbranih iz obveznega zavarovanja, ki niso neomejena. Vplivala bi na čakalne vrste v zdravstvu - večji bi bil naval k tistim, ki so odlični in imajo zmerne cene. Vplivala bi na oblikovanje cen zdravstvenih storitev na trgu, zelo verjetno tudi na produkte zasebnih zdravstvenih zavarovalnic … Sodba bi spodbudila svobodnejše odločitve pacientov o tem, pri kom bi se zdravili, če bi dobili povračilo tudi za samoplačniško zdravljenje pri zasebnikih. Pa tudi zdajšnje dileme o tem, ali dopustiti in še razvijati ali pa omejevati koncesionarje, ali in kako narediti ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom, bi bile odveč. Koncesije so brezpredmetne, če se izhaja iz pravice zavarovanca do storitve pri komerkoli. Skratka, sodba bi lahko vplivala na celoten zdravstveni sistem, kakršnega trenutno - še pred reformo – imamo. Zagotovo pa bo tudi voda na mlin dela politike in zdravnikov ter udarec za vladajoče stranke, še posebej v luči razgretega ozračja pred volitvami in vladne priprave reformne zdravstvene zakonodaje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Prelomna sodba? ZZZS mora zavarovancu povrniti stroške tudi za samoplačniško puljenje modrostnega zoba v Sloveniji! 11

Sodba še ni pravnomočna, ZZZS se je pritožil, a če bo nova praksa uveljavljena, bi to lahko v temeljih zamajalo zdajšnji zdravstveni...

FINANCE
Še ena sodba zoper ZZZS – vrnitev stroškov za porod na domu 19

Tudi ta prvostopenjska sodba v prid zavarovanki ni pravnomočna, saj se je ZZZS pritožil

FINANCE
Članki
Članki (Brexit) Dve omehčani britanski stališči, ki bi ju morali poznati

Pogajalski ekipi EU in Velike Britanije začenjata četrti krog pogajanj o brexitu; ta bo predvidoma tekel v senci petkovega govora...

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 2

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...