Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

V Mariboru bodo zgradili sodobno sortirnico komunalnih odpadkov

Čas branja: 1 min
07.09.2017  22:30
V Mariboru bodo zgradili sodobno sortirnico komunalnih odpadkov
12,5 milijona evrov je vredna naložba v novo mariborsko sortirnico mešanih komunalnih odpadkov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Snaga dodaj
Kostak dodaj
Andrej Fištravec dodaj

V Mariboru so položili temeljni kamen in začeli graditi 12,5 milijona evrov vredno sortirnico odpadkov, ki bo ena najsodobnejših naprav za razvrščanje mešanih komunalnih odpadkov v Evropi. Poskusno bo začela obratovati junija prihodnje leto. Sredstva za naložbo bo mariborska Snaga zagotovila z 10 milijoni evrov bančnega posojila, preostalo pa iz lastnih sredstev.

Maribor trenutno nima odlagališča ali obdelave odpadkov, ampak te samo zbira in predaja zunanjim izvajalcem. S sortirnico želijo odpadke v prvi vrsti čim natančneje razvrstiti, da jih bodo laže prodali, pozneje pa naj bi jih tudi sami predelovali.

Za gradnjo sortirnice, ki jo bodo postavili na Teznu, je bil že leta 2014 izbran gradbeni izvajalec Kostak, prejšnji mesec pa so pridobili vsa potrebna dovoljenja. Umestili so jo na kraj, kjer so pred desetimi leti že začeli graditi kompostarno, ki pa so jo nato zaradi spremembe trendov v ravnanju z odpadki opustili.

Sortirnica bo opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, s pomočjo katere bodo iz mešanih komunalnih odpadkov izločali uporabne materiale, ki jih je mogoče predelati v nove surovine. Cena obdelave tone mešanih komunalnih odpadkov naj bi tako upadla s 124 evrov na 95 evrov, kar bodo neposredno občutili tudi mariborski občani in občanke z manjšimi zneski na položnicah, obljublja župan Andrej Fištravec.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Maribor kmalu z eno najsodobnejših sortirnic odpadkov v Evropi 8

Na Tržaški cesti v Mariboru so danes ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja položili temeljni kamen za sortirnico odpadkov,...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...

FINANCE
Kaj britanski predlog o dveletnem prehodnem obdobju po brexitu prinaša Slovencem

Lahko predlog britanske premierke o uvedbi dveletnega prehodnega obdobja po brexitu pretrga zastoj v britansko-evropskih pogajanjih? O tem,...