Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Mercator bo v BiH od Konzuma prevzel svoje nekdanje trgovine

Čas branja: 1 min
07.09.2017  22:30
Mercator bo v BiH od Konzuma prevzel svoje nekdanje trgovine
83 svojih trgovin v Bosni in Hercegovini bo v upravljanje postopoma prevzel Mercator; okoli 150 trgovin bo tam še naprej upravljal Konzum BH.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Konzum dodaj

Upniški odbor močno zadolženega Agrokorja je prejšnji teden odločil, da Mercator od Konzuma BH v upravljanje spet prevzame 83 trgovin, ki jih je slovenski trgovec imel v lasti pred Agrokorjevim prevzemom v letu 2014. Ob tem v skupini Agrokor zagotavljajo, da preostalih okoli 150 trgovin, ki bodo ostale Konzumu BH, ne bodo zaprli, da bodo nadaljevale poslovanje.

Kot se je izkazalo, je bila Agrokorjeva konsolidacija trgovine po trgih logistično in stroškovno pametna ideja, a poslovno slabo izvedena v praksi. Slabo je bila sprejeta predvsem v Republiki srbski, poleg tega sprememba prodajnega programa ni ugajala niti kupcem v federaciji.

Mercator bo objekte v obeh bosanskih entitetah, ki jih zdaj najema Konzum in za to Mercatorju plačuje najemnino, oziroma bi jo moral, prevzemal postopno. Ne bo pa dovolj le, da zamenja table na objektih – z dobavitelji se bo moral dogovoriti o spremembah v prodajnem programu, prilagojenih trgu BiH. Z dobavitelji se že dogovarjajo, morajo pa podpisati še pogodbe ter urediti še kopico drugih formalnosti, vključno s prezaposlitvijo delavcev in logistiko.

Zakaj se koncernu sploh splača vnovična razdelitev trgovinske dejavnosti v BiH, ni jasno. Z razdelitvijo dejavnosti bodo namreč spet imeli dvojne stroške pri logistiki, tudi obseg dejavnosti bo pri posameznem trgovcu, torej Mercatorju in Konzumu, manjši, kar pomeni, da bodo v osnovi imeli slabša izhodišča za pogajanje o pogojih pri dobaviteljih. Pomembno sicer je, da Mercator dobi le trgovine, ki jih je že imel v lasti, obveznosti pa ostanejo na Konzumu BH. Prav zaradi tega se je poleti načrt spremenil – če bi Mercator prevzel vse Konzumove trgovine, bi ga udarile še obveznosti bosanskega trgovca, tega pa Mercator brez soglasja svojih bančnih upnikov ne sme početi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Gre Mercator nazaj v BiH ali ne? Agrokorjevi upniki odločajo v četrtek. Nato pa še ... 9

Načrt vrnitve se je med poletjem nekoliko spremenil – ključni pa bodo (bosanski) dobavitelji

FINANCE
Kako je Agrokor preživel poletje 3

Trgovski del hrvaškega koncerna še v izgubi, prehrambni in kmetijski del spet bolje

FINANCE
Ramljak predstavil načrt za Agrokor: kaj čaka Mercator, če bo po njegovo? 8

Če bo šlo po načrtih izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka, bo Mercator postal eden najpomembnejših generatorjev prostega...

FINANCE
Halo, halo, vlada, kako kaj politkomisarski nadzor Mercatorja? 3

Neuradno: morda bo vlada prvo poročilo izrednega člana uprave Mercatorja o izpostavljenosti do Agrokorjevih družb obravnavala "že" v...

FINANCE
Je Todorić po prevzemu Mercatorja na police res dal le še Agrokorjevo blago? 3

Kakšne so ugotovitve vladnega politkomisarja v Mercatorju? Trgovec je bil še pred zakonom zaščiten pred izčrpavanjem!

FINANCE
Pozor, ne velja za Mercator! 35

Sklep sodišča o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti Agrokorja za Mercator ničesar ne spreminja. Informacije Siola, da lex...

FINANCE
Odkrito o Agrokorju, odkrito o Mercatorju – to ni vzdržno ne solventno podjetje! Kako dolgo bo še igrala muzika? 36

Danes smo z Mercatorjem točno tam, kjer smo bili leta 2013. Mercator je vreden nič. Kaj pa zdaj?