Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Šef evropske komisije Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb

Čas branja: 1 min
14.09.2017  22:30
Šef evropske komisije Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Jean-Claude Juncker odločno v bran evropskih strateških panog pred tujimi naložbami.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

»Zavzemam se za Evropo, ki ščiti, brani, ki krepi.« Tako je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker začel govor o stanju v EU, v katerem je pred poslanci evropskega parlamenta orisal dosežke evropske komisije pod njegovim vodstvom, nanizal prednostne naloge za prihodnje leto ter predstavil vizijo prihodnosti EU.

»Naj enkrat za vselej povem – ne zagovarjamo naivno svobodne trgovine,« je dejal Juncker in nadaljeval: »Zato predlagamo tudi nov okvir naložbene presoje (angl. investment screening). Če želi tuje podjetje kupiti strateško evropsko pristanišče ali pa obrambno podjetje, mora poskrbeti za preglednost. Zagotoviti moramo poglobljeno analizo in razpravo, to je naša politična odgovornost. Vedeti moramo, kaj se dogaja znotraj EU, če želimo zagotoviti kolektivno varnost.«

K zaščiti strateških interesov so komisijo že pozvali v Nemčiji, Franciji in Italiji. Kitajska je namreč v evropsko gospodarstvo lani vložila 35 milijard evrov, kar je kar 77 odstotkov več kot leta 2015, kažejo podatki inštituta za kitajske študije Merics. Največ v Nemčijo, kamor so vložili 11 milijard evrov.

Tako ne preseneča, da je nemška vlada pravila za prevzeme podjetij v strateško pomembnih panogah, ki jih želijo prevzeti podjetja, ki niso iz EU, julija letos zaostrila. Za strateške panoge so v Nemčiji prepoznali oskrbo z vodo, telekomunikacijska omrežja, letališča, bolnišnice, jedrske elektrarne, elektrodistribucijska omrežja, podjetja, ki razvijajo ali proizvajajo obrambne tehnologije.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...