Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

S kampanjo PreVWara nad Volkswagen zaradi goljufanja z izpusti

Čas branja: 1 min
14.09.2017  22:30
S kampanjo PreVWara nad Volkswagen zaradi goljufanja z izpusti
Za vložitev zahteve za odškodnino zaradi Volkswagnovega goljufanja na testih z izpusti morajo v Zvezi potrošnikov Slovenije do konca oktobra zbrati vsaj tisoč prijav.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) začenja kampanjo PreVWara, s katero želijo združiti nekdanje in sedanje lastnike vozil z dizelskimi motorji, za katere je Volkswagen prirejal podatke o izpustih, ter s skupnimi močmi izterjati odškodnino. Nemški avtomobilski velikan je zaradi goljufanja na testih z dizelskimi izpusti v ZDA porabnikom in zveznim državam izplačal več kot 12 milijard evrov odškodnin, v Evropi pa mu odškodnine doslej še ni bilo treba plačati.

Kampanja ZPS je del skupnih aktivnosti, pri katerih poleg evropske potrošniške organizacije BEUC sodelujejo še potrošniške organizacije iz Švice, Slovaške in Litve. Nacionalne potrošniške organizacije so se prek BEUC povezale z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld. Njihovi odvetniki so namreč proti VW uspešno nastopili že v ZDA. V zadnjih šestih mesecih so proučili možnosti, ki jih ponuja slovenska zakonodaja, in presodili, da imajo tudi slovenski kupci v dizelski prevari možnosti za odškodnino. Zahtevke za vračilo odškodnine bodo vložili na nemškem sodišču.

V ZPS morajo za vložitev zahteve za odškodnino do konca oktobra zbrati vsaj tisoč prijav. Kar ne bi smelo biti težko, saj je v Sloveniji približno 45 tisoč oškodovancev. Od skupine Volkswagen lahko plačilo odškodnine zahteva vsak lastnik avtomobila z dizelskim motorjem, ki je imel nameščeno programsko opremo za goljufanje z izpuhi.

Kot pravijo v ZPS, je kampanja PreVWara za porabnike brez tveganj in preprosta. Predložiti morajo le dokumentacijo, ki dokazuje, da so lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov. Sodelujočim ne bo treba plačati nobenih stroškov odvetnikov, sodnih taks in podobno, če bodo zahtevki zavrnjeni.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...