Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Uber pod lupo ameriškega zveznega urada FBI

Čas branja: 1 min
14.09.2017  20:00
Uber pod lupo ameriškega zveznega urada FBI
Ameriški preiskovalni urad FBI je začel ­preiskovati družbo Uber.

Mandat novega predsednika uprave ameriškega tehnološkega velikana Uber Dare Khosrowshahija se je začel napeto. Celi vrsti obtožb, s katero se družba spopada v zadnjem času in ki so pred meseci s položaja odnesle soustanovitelja podjetja Travisa Kalanicka, se je zdaj pridružila še preiskava ameriškega zveznega urada FBI.

Ta je Uber vzel pod drobnogled zaradi njegovega programa Hell, s katerim naj bi si ameriški velikan pred tekmeci zagotavljal nedovoljeno prednost. Negativne posledice naj bi občutila zlasti družba Lyft, ki tako kot Uber prek mobilne aplikacije uporabnikom omogoča delitev prevozov in naročanje taksi prevozov.

Program Hell je Uberju omogočal, da se je v letih od 2014 do 2016 predstavljal kot stranka, ki s pomočjo aplikacije navidezno naroča Lyftove storitve. Pri tem je pridobival podatke o razpoložljivosti in vožnjah njihovih voznikov ter cenah, zatem pa v realnem času temu ustrezno prilagodil svojo ponudbo. S programom je Uber ugotavljal tudi, kateri uporabniki uporabljajo storitve obeh družb, in jih s posebnimi ugodnostmi poskušal privezati samo nase.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji...

MANAGER
Manager
Manager Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 4

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa...

MANAGER
Manager
Manager Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet 1

Skoraj vsak Evropejec je že slišal za Uber, redkokateri pa za Didi Chuxing. A to se utegne v prihodnosti spremeniti. Kitajski ponudnik...