Manager

Apple in Google bi v EU obdavčili po prihodkih, ne po dobičku

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
21.09.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Apple in Google bi v EU obdavčili po prihodkih, ne po dobičku
2 do 5 odstotkov bi po predlogu Nemčije, Francije, Italije in Španije znašala stopnja novega davka na prihodke spletnih velikanov.

Predlog štirih članic EU (Nemčije, Francije, Italije in Španije), da bi spletne korporacije, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple, obdavčili pravičneje na podlagi prihodkov, in ne dobička – glede na to, da dobiček umetno preusmerjajo tja, kjer jim to najbolj ustreza –, so na zasedanju ecofina podprli finančni ministri večine članic, tudi Slovenije.

Glavni cilj predlagane davčne spremembe, ki v ospredje postavlja spletne družbe, je, da bi omejili možnosti za izogibanje plačilu davka. Doslej so spletne korporacije izkoriščale vrzeli in neskladja v davčnih pravilih med državami, in sicer s tem, da so umetno preusmerjale dobičke na območja z nizko ali celo ničelno obdavčitvijo, čeprav tam niso ustvarjale prihodkov. Razsežnost izigravanja davčnih sistemov je razkrila afera LuxLeaks.

Po dosegljivih informacijah pobudnice predlagajo, da bi stopnja davka znašala od dva do pet odstotkov prihodkov. Samo za občutek: leta 2016 je Google (natančneje Alphabet) ustvaril 73,5 milijarde dolarjev prihodkov, od tega v ZDA 42,8 milijarde dolarjev, v Veliki Britaniji 7,8 milijarde dolarjev, drugje po svetu pa 39,7 milijarde dolarjev.

Med podpornicami novega predloga za obdavčitev spletnih velikanov po prihodkih je 21 članic, nasprotuje mu sedmerica. Tabor slednjih vodi Irska, v njem so še Danska, Malta, Švedska, Ciper, Češka in Velika Britanija. Med kritiki je slišati, da bi bilo evropski načrt za davčne spremembe mogoče razumeti kot napad na ameriška tehnološka podjetja, to pa bi lahko še poslabšalo odnose med ZDA ter EU.

Vprašanje davčne spremembe za spletne velikane bo aktualno tudi na digitalnem vrhu v Talinu, ki ga Estonija kot predsedujoča EU pripravlja za 29. september. Evropska komisija naj bi zakonski predlog o obdavčitvi spletnih korporacij predvidoma predstavila spomladi 2018.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela
Finance
FinanceAlbina Kenda Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov vseh članic EU

FINANCE
Manager
Kako postati bolj vidni na spletu
Manager
ManagerBlažej Kupec Kako postati bolj vidni na spletu

Vse o tem, kaj je treba upoštevati, da se bo vaša spletna stran pojavljala med prvimi zadetki v Googlovem iskalniku.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Trumpove davčne spremembe v krempljih nezadovoljnih kongresnikov
Finance
FinanceKarel Lipnik Trumpove davčne spremembe v krempljih nezadovoljnih kongresnikov 2

Ob znižanju davka na dobiček bi Trump obdavčil nakazila podjetij v tujino

FINANCE
Manager
Še malo pa bomo naprave upravljali samo še z glasom
Manager
ManagerBlažej Kupec Še malo pa bomo naprave upravljali samo še z glasom 2

Tehnologija prepoznavanja glasu je že danes zelo učinkovita - pri našem preiskusu se je Googlova rešitev, denimo, pri zapisovanju 220 besed zmotila samo enkrat.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.