Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Sonja Šmuc na čelo Gospodarske zbornice Slovenije

Čas branja: 1 min
21.09.2017  22:30
Sonja Šmuc na čelo Gospodarske zbornice Slovenije
Nova generalna direktorica GZS Sonja Šmuc predlaga sklenitev pakta vseh deležnikov s skupnim ciljem – do leta 2025 za 30 do 45 odstotkov dvigniti dodano vrednost na zaposlenega.

Obveščaj me o novih člankih:  

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je za generalno direktorico s štiriletnim mandatom imenoval Sonjo Šmuc, dolgoletno izvršno direktorico Združenja Manager, ki bo na vrhu GZS 10. oktobra zamenjala Sama Hribarja Miliča. Ob svojem imenovanju je poudarila, da mora GZS postati to, kar je v njenem imenu – dom gospodarstva. Biti mora osrednja točka gospodarstva, h kateri se stekajo iniciative.

Birokracija in prenormiranost imata po mnenju nove generalne direktorice GZS svojo ceno, ki zelo vpliva na konkurenčnost države. Predlagala je sklenitev pakta vseh deležnikov s skupnim ciljem – do leta 2025 za 30 do 45 odstotkov dvigniti dodano vrednost na zaposlenega. Razvojno držo pričakuje tudi od sindikatov, s katerimi se bodo pogovarjali glede zdravstvene reforme in starejše generacije delavcev, medtem ko od države pričakuje predvsem pogovore glede izboljšav na področju davčnega sistema, trga dela in prostorske zakonodaja.

Sonja Šmuc, ki je od leta 2005 kot izvršna direktorica vodila Združenje Manager, se osredotoča na izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva, predvsem trgu dela, davčnemu sistemu in poslovni etiki. Magistrirala je na ljubljanski ekonomski fakulteti, dodatno se je usposabljala na kalifornijski univerzi Stanford, dunajski Wirtschaftsuniversität in IEDC – poslovni šoli Bled. Na Ženskem gospodarskem forumu, ki vsako leto poteka v New Delhiju, je letos prejela posebno priznanje za delovanje v smeri boljšega sveta.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...