Manager

Katalonci na poti k neodvisnosti

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

05.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Katalonci na poti k neodvisnosti
Protestov proti policijskemu nasilju ob nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije se je v Barceloni udeležilo 700 tisoč ljudi.

Podobe policijskega nasilja, s katerim je španska vlada minulo nedeljo poskušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti in zaradi katerega je za zdravniško pomoč zaprosilo 844 ljudi, ranjenih pa je bilo tudi 33 policistov, še vedno odmevajo. Od 5,3 milijona volilnih upravičencev jih je na referendumu glasovalo 42,3 odstotka – večjo udeležbo je preprečilo nasilje španskih policistov –, za neodvisnost Katalonije pa se jih je izreklo 90 odstotkov.

Med špansko vlado in regionalnimi katalonskimi oblastmi je glede referenduma globok prepad. Na eni strani je videnje uradnega Madrida. »V Kataloniji ni bilo referenduma,« trdi španski premier Mariano Rajoy, ki je krivdo za nedeljsko dogajanje pripisal katalonskim oblastem in jih obtožil, da so prekršile zakonodajo, napadle pravno državo in španski demokratični model. Na katalonski referendum se je v kratkem televizijskem govoru narodu ostro odzval tudi španski kralj Filip VI., ki pravi, da katalonski voditelji delujejo »povsem zunaj vladavine prava in demokracije«.

Videnje z zornega kota Katalonije je nasprotno. Regionalna katalonska vlada pod vodstvom Carlesa Puigdemonta zatrjuje, da so Katalonci minulo nedeljo pridobili pravico do neodvisne države, ker je na referendumu za neodvisnost glasovalo 90 odstotkov udeležencev. Kot je zatrdil, bo Katalonija neodvisnost razglasila v prihodnjih dneh.

Evropska komisija pritrjuje uradnemu Madridu in pravi, da po španski ustavi referendum ni bil zakonit. In še: »To je notranja zadeva Španije, ki jo morajo v državi reševati po ustavnem redu Španije.« Pri tem v komisiji poudarjajo tudi pravno stališče: če bi bil referendum organiziran zakonito, bi to pomenilo, da bi se Katalonija po razglasitvi neodvisnosti znašla zunaj EU.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Članki
V pričakovanju petkove odločitve o Kataloniji
FINANCE
Odločali o katexitu, dobili Katienanmen
Finance
Tadej Kotnik Odločali o katexitu, dobili Katienanmen 52

Referendum o osamosvojitvi na Škotskem so lokalne oblasti izvedle ob soglasju britanskih centralnih, tistega v Kataloniji pa so španske centralne oblasti ne le prepovedale, temveč še precej dobesedno dušile v krvi (ob tem je oživel spomin na krvave proteste na kitajskem trgu Tienanmen), s pendreki in gumijastimi naboji, s čimer so prebivalstvo ves dan poskušale odvrniti od glasovanja. Dosegle pa so prav nasprotno – celo pri udeležbi, pri odločitvi pa sploh.

FINANCE
Članki
Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo
Finance
FinanceAlbina Kenda Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 52

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.

FINANCE
Manager
Po podpori volivcev drugi tir pospešeno naprej
FINANCE
Trumpov davčni načrt dvignil vrednosti delnic v svetu
Finance
Blaž Hribar Trumpov davčni načrt dvignil vrednosti delnic v svetu

Umiritev vojne retorike in merjenja vojaških mišic med Trumpom in Kim Džong Unom je pripomogla k umiritvi nervoze na borznem parketu, a objava Trumpovega davčnega načrta oziroma pričakovano zmanjšanje davčnega bremena v ZDA je vlagateljem vrnila gospodarski optimizem in posledično občutno pripomogla k dvigu vrednosti delniških indeksov po zemeljski obli

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.