Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.
(intervju) Postati hočemo podjetje z 200 doktorji znanosti (intervju) Postati hočemo podjetje z 200 doktorji znanosti Spoznajte podjetniško razmišljanje Eneja Kuščerja, glavnega ustanovitelja enega redkih slovenskih biotehnoloških podjetij Acies Bio, ki je pravkar pridobilo kitajski kapital, hkrati pa je na pragu ustanovitve že drugega spin-off podjetja z evropskimi partnerji.
Bi radi inšpicirali porabo javnih sredstev? Počakajte na Finšpektorja Bi radi inšpicirali porabo javnih sredstev? Počakajte na Finšpektorja Letos bomo v Sloveniji kot prvi Evropejci dobili spletni vmesnik, ki bo precej olajšal preglednost porabe javnih sredstev. Gre za Finšpektor, ki ga razvija malo IT-podjetje Neolab in bo za to prejelo tudi 50 tisoč evrov podpore iz Googlovega sklada Digital News Initiative.
Elon Musk: Želim si ljubezni, a je težko koga spoznati Elon Musk: Želim si ljubezni, a je težko koga spoznati Elonu Musku, milijarderju in lastniku tovarne električnih avtomobilov Tesla, je pred kratkim uspelo v vesolje izstreliti raketo. V resnici pa si želi le to, da bi si našel dekle.

Alibaba gre z milijardami v gradnjo poti do kupcev

05.10.2017  22:30
Alibaba gre z milijardami v gradnjo poti do kupcev
Doslej je v skladišča in dostavo intenzivno vlagal predvsem Amazon, zdaj se je v logistiko pognal tudi kitajski spletni gigant Alibaba.

Kitajski spletni trgovec Alibaba Group, ki je prejšnji teden kupil večinski delež v logističnem podjetju Cainiao Smart Logistics Network, ki z dostavo podpira delovanje Alibabine e-trgovine Taobao, je napovedal za sto milijard juanov (približno 12,8 milijarde evrov) naložb v logistično infrastrukturno omrežje. V petih letih želijo zgraditi najbolj učinkovito logistično omrežje na Kitajskem in v tujini.

Vložili bodo v skladiščno omrežje, dostavo in razvoj tehnologije za obdelovanje podatkov. S širitvijo mreže želijo doseči, da bodo pošiljke v 24 urah dostavili strankam na Kitajskem, v 72 urah pa na vse druge lokacije po svetu.

Alibaba je že doslej pospešeno širila logistično mrežo po tujini, med drugim so v jugovzhodni Aziji napovedali vzpostavitev neposredne mreže dostave. V ozadju poteka boj za obvladovanje logističnih omrežij: nadzor hočejo tako e-trgovske družbe kot logistično-dostavna podjetja.

Alibaba je bila že med ustanovitelji družbe Cainiao leta 2013, partnerji pa so bili trgovska družba Intime Group, Fosun Group in še nekaj logistov. V tej vsak dan dostavijo v povprečju 57 milijonov paketov. Alibaba pa je tudi med ustanovitelji kitajskega podjetja za dostavo Best Inc, kjer so se zaradi velikih naložb odločili za prvo prodajo delnic, a so zbrali manj kot polovico načrtovanega denarja.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TRANS-LOG
Spopad med e-trgovci in logisti: Alibaba gre z milijardami v gradnjo poti do kupcev

Spletni velikan Alibaba napoveduje več kot 12 milijard evrov naložb v globalno logistično omrežje; e-trgovci hočejo prevzeti kontrolo...

TRANS-LOG
Novice
Novice Trgovina se seli s klasičnih polic na internet, Alibaba pa investira milijarde v zidane trgovine 3

Vendar pozor, pri Alibabi največ investirajo v inovacije, da bodo tudi v zidanih trgovinah vedeli vedno več o navadah kupcev

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 7

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...