(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Evropska komisija s predlogom reforme sistema DDV

Čas branja: 1 min
12.10.2017  22:30
Evropska komisija s predlogom reforme sistema DDV
150 milijard evrov proračunskih prihodkov od DDV je po oceni evropske komisije izgubljenih na leto.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Finančni ministri EU so ta teden razpravljali o predlogu komisije za reformo sistema DDV, s katero želi ta doseči štiri cilje: bojevati se proti goljufijam, vzpostaviti točko vse na enem mestu, doseči večjo doslednost ter poenostaviti pravila.

Zlasti z zadnjim ciljem bi dosegli tudi pocenitev delovanja podjetij, ki poslujejo tudi čezmejno, pri čemer komisija ocenjuje, da bi z odpravo oziroma poenostavitvijo administrativnih obveznosti pri čezmejnem poslovanju prihranki na ravni celotne EU lahko dosegli milijardo evrov.

Pomembna sprememba v predlogu reforme je prehod na načelo namembnega kraja. Tako bo končni znesek DDV vedno plačan državi članici končnega porabnika in obračunan po stopnji te države članice. Evropska komisija si za to že dolgo prizadeva, pri tem jo podpirajo tudi države članice. To načelo se že uporablja za prodajo e-storitev. Prav tako je pomemben predlog, da bi poenostavili pravila pri izdajanju računov. Kot predlaga komisija, bi prodajalci lahko pripravili račune skladno s pravili svoje države tudi pri čezmejnem trgovanju. Podjetjem ne bi bilo več treba pripraviti seznama čezmejnih transakcij (tako imenovanega rekapitulacijskega poročila) za davčne organe.

V ozadju reforme DDV tiči dejstvo, da se zdaj vsako leto izgublja na milijarde potencialnih davkov. Po ocenah evropske komisije gre za več kot 150 milijard evrov izgubljenih proračunskih prihodkov od DDV na leto, ki bi jih članice lahko namenile za financiranje šolstva, zdravstva in infrastrukture, pri čemer se tretjina izgubi zaradi čezmejnih goljufij z DDV.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (Brexit) Dve omehčani britanski stališči, ki bi ju morali poznati

Pogajalski ekipi EU in Velike Britanije začenjata četrti krog pogajanj o brexitu; ta bo predvidoma tekel v senci petkovega govora...

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

FINANCE
Članki
Članki Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Peter Altmaier, ki bo začasni nemški finančni minister 4

Wolfgang Schäuble je privolil, da bo vodil nemški parlament, v državi pa so določili, kdo bo prevzel njegov položaj do oblikovanja...