Manager

Nobelova nagrada za ekonomijo letos Richardu Thalerju

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
12.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Nobelova nagrada za ekonomijo letos Richardu Thalerju
Letošnji Nobelov nagrajenec za ekonomijo Richard H. Thaler je napovedal, da se bo potrudil porabiti denarno nagrado »kolikor je mogoče neracionalno«.

Nobelovo nagrado za ekonomijo bo letos dobil 72-letni Američan Richard H. Thaler za svoje delo na področju vedenjske ekonomije, pri čemer se osredotoča predvsem na »razumevanje psihologije ekonomije«, so sporočili iz Kraljeve švedske akademije.

Dvainsedemdesetletni profesor na Univerzi v Chicagu se pri svojem delu osredotoča predvsem na psihološke dejavnike, ki vplivajo na ekonomske odločitve. Nobelovo nagrado je prejel za pionirsko delo na področju povezovanja ekonomije in psihologije. »Dokazal je, da omejena racionalnost, socialne preference in pomanjkanje samoobvladovanja sistematično vplivajo na odločitve posameznikov kot tudi na rezultate na trgu,« piše v obrazložitvi.

Njegove empirične ugotovitve in teoretični vpogledi so pripomogli k oblikovanju novega in hitro rastočega področja vedenjske ekonomije, ki je močno vplivalo na številna področja ekonomskih raziskav in politike, je še dodala žirija.

Na vprašanje novinarjev, kako bo porabil devet milijonov švedskih kron (944 tisoč evrov) nagrade, je Thaler odvrnil, da se bo potrudil porabiti denar, »kolikor je mogoče neracionalno«. Dodal je, da je nagrade vesel, kot najpomembnejši poudarek svojega dela pa izpostavil, da so ekonomski akterji ljudje, kar moramo upoštevati tudi pri izdelavi ekonomskih modelov.

Nagrada za ekonomijo tehnično sicer ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Med prejemniki že vse od prve podelitve leta 1969 prevladujejo Američani. Lani sta jo za svoj prispevek k razvoju teorije pogodb prejela Britanec Oliver Hart in Finec Bengt Holmström, ki pa predavata na ameriških univerzah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Lekcije Richarda Thalerja za Slovenijo
FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.

FINANCE
Nerazumljeni homo economicus
Finance
Rok Novak Nerazumljeni homo economicus 4

Homo economicus ni opis tega, kakšen človek je, niti kakšen naj bi idealno bil. A če je treba to poudariti, je očitno nekdo nekaj pomešal – njegova funkcija že v izvoru ni bila opisne narave.

FINANCE
Homo economicus in njegova moralna identiteta
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B