(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Nobelova nagrada za ekonomijo letos Richardu Thalerju

Čas branja: 1 min
12.10.2017  22:30
Nobelova nagrada za ekonomijo letos Richardu Thalerju
Letošnji Nobelov nagrajenec za ekonomijo Richard H. Thaler je napovedal, da se bo potrudil porabiti denarno nagrado »kolikor je mogoče neracionalno«.

Obveščaj me o novih člankih:  

Nobelovo nagrado za ekonomijo bo letos dobil 72-letni Američan Richard H. Thaler za svoje delo na področju vedenjske ekonomije, pri čemer se osredotoča predvsem na »razumevanje psihologije ekonomije«, so sporočili iz Kraljeve švedske akademije.

Dvainsedemdesetletni profesor na Univerzi v Chicagu se pri svojem delu osredotoča predvsem na psihološke dejavnike, ki vplivajo na ekonomske odločitve. Nobelovo nagrado je prejel za pionirsko delo na področju povezovanja ekonomije in psihologije. »Dokazal je, da omejena racionalnost, socialne preference in pomanjkanje samoobvladovanja sistematično vplivajo na odločitve posameznikov kot tudi na rezultate na trgu,« piše v obrazložitvi.

Njegove empirične ugotovitve in teoretični vpogledi so pripomogli k oblikovanju novega in hitro rastočega področja vedenjske ekonomije, ki je močno vplivalo na številna področja ekonomskih raziskav in politike, je še dodala žirija.

Na vprašanje novinarjev, kako bo porabil devet milijonov švedskih kron (944 tisoč evrov) nagrade, je Thaler odvrnil, da se bo potrudil porabiti denar, »kolikor je mogoče neracionalno«. Dodal je, da je nagrade vesel, kot najpomembnejši poudarek svojega dela pa izpostavil, da so ekonomski akterji ljudje, kar moramo upoštevati tudi pri izdelavi ekonomskih modelov.

Nagrada za ekonomijo tehnično sicer ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Med prejemniki že vse od prve podelitve leta 1969 prevladujejo Američani. Lani sta jo za svoj prispevek k razvoju teorije pogodb prejela Britanec Oliver Hart in Finec Bengt Holmström, ki pa predavata na ameriških univerzah.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 9

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...

FINANCE
Kaj britanski predlog o dveletnem prehodnem obdobju po brexitu prinaša Slovencem

Lahko predlog britanske premierke o uvedbi dveletnega prehodnega obdobja po brexitu pretrga zastoj v britansko-evropskih pogajanjih? O tem,...