Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

SIQ z največjim laboratorijem od Milana do Münchna

Čas branja: 1 min
12.10.2017  22:30
SIQ z največjim laboratorijem od Milana do Münchna
11,5 milijona evrov je SIQ vložil v laboratorijsko opremo in nove prostore, ki skupaj merijo devet tisoč kvadratnih metrov. Foto: Jure Makovec

Slovenski institut za kakovost in meroslovje SIQ je v nove prostore v Ljubljani in najsodobnejše laboratorije za preskušanje električnih proizvodov, ki se raztezajo na 5.600 kvadratnih metrih in pomenijo največje tovrstne zmogljivosti od Milana do Münchna, vložil 11,5 milijona evrov.

V skupini SIQ, ki zaposluje 166 ljudi in je lani ustvarila dobrih 17 milijonov evrov prihodkov od prodaje, že več kot pol stoletja preskušajo, certificirajo in kontrolirajo izdelke in sisteme, umerjajo merilne naprave, ocenjujejo in certificirajo sisteme vodenja v organizacijah ter prenašajo izkušnje in znanje. Z znakom SIQ je opremljenih več kot 230 milijonov izdelkov po vsem svetu. S svojo največjo posamično naložbo doslej so pridobili novo preskusno opremo, izboljšali tehnologijo in pod eno streho združili svoje znanje. Kot pojasnjuje direktor SIQ Igor Likar, jim bo selitev omogočila še boljšo povezanost oziroma celovitost storitev ter skrajšala čas za izvedbo preskusov, kar je odločilno za uspeh njihov ih strank na trgu.

V SIQ storitve opravljajo za naročnike iz 65 držav na štirih celinah. Poleg Slovenije imajo svoja podjetja tudi v Nemčiji – kjer so prve certifikate izdali leta 1998, svoje podjetje pa ustanovili leta 2009 – ter na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in Južni Afriki. Hčerinsko družbo so lani odprli tudi v ZDA, v zvezni državi Nevada. S svojo glavno dejavnostjo, preskušanjem in certificiranjem varnosti in elektromagnetne združljivosti izdelkov, ustvarijo skoraj tri četrtine prodaje na tujih trgih. Ocenjevanje sistemov vodenja pomeni približno 15 odstotkov dejavnosti, meroslovje pa pet odstotkov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 6

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...