Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Mariborski Vinag v roke ameriškega poslovneža slovenskih korenin

Čas branja: 1 min
12.10.2017  22:30
Mariborski Vinag v roke ameriškega poslovneža slovenskih korenin
1,96 milijona evrov je za Vinagovo premoženje na dražbi ponudila družba Zag 2008, v ozadju katere je skupaj s slovenskimi partnerji 40-letni finančnik slovenskih korenin James Lukežič. Foto: Aleš Beno

Premoženje mariborskega vinarja Vinag v stečaju, ki ga sestavljajo stara klet v središču Maribora, nova klet v Košakih, 55 hektarjev vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini, oprema in blagovne znamke, je stečajni upravitelj Simon Prelogar za 1,96 milijona evrov prodal družbi Zag 2008, v ozadju katere je skupaj s slovenskimi partnerji 40-letni finančnik slovenskih korenin James Lukežič.

Kot je razkril Siol, so Lukežičevi slovenski partnerji, ki so za dražbo priskrbeli denar za plačilo desetih odstotkov izklicne cene varščine v vrednosti 180 tisoč evrov, podjetnik Janko Jenko, nekdanji izvršni direktor Državljanske liste, ki je prek podjetja PCX Invest založil 120 tisoč evrov, svetovalno podjetje Incertus Aleša Ahčana, predavatelja na ljubljanski ekonomski fakulteti, in Lukežičeva poslovna partnerka, Mariborčanka Stanislava Šmon, vodja zagotavljanja kakovosti v letalskih operacijah misije Organizacije združenih narodov (OZN).

Lukežiča, ki želi razviti in razširiti vinarsko dejavnost nekdanjega Vinaga ter z vini iz mariborskega vinorodnega okoliša prodreti na ameriški trg, z vinogradništvom povezuje družinska tradicija, saj sta se s tem poslom ukvarjala že njegov ded in praded v Sloveniji, oče pa tudi v Kanadi in pozneje v Ameriki. Z njim je, ko je bil še študent, ustanovil podjetje, ki se ukvarja z uvozom vin. V ZDA vsako leto uvozi 960 tisoč steklenic, ki jih prodaja predvsem v New Yorku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 9

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 6

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...