Manager

Matej Raščan zaradi Dela Revij za štiri leta v zapor

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

12.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Matej Raščan zaradi Dela Revij za štiri leta v zapor
Matej Raščan se je s tožilstvom v zameno za priznanje krivde v primeru Dela Revij pogodil za štiriletno zaporno kazen na odprtem oddelku.

Nekdanji predsednik uprave in lastnik Dela Revij Matej Raščan je priznal krivdo za kaznivi dejanji zlorabe položaja in poslovne goljufije ter se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni na odprtem oddelku. Z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je nekdaj uspešno družbo Delo Revije, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov.

Raščan je za kaznivo dejanje zlorabe položaja dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca, plačati bo moral tudi stroške postopka.

Takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije, ki je med drugim izdajala revije Jana, Lady, Stop, Obrazi in Naša žena, je Raščanova družba Monera prevzela leta 2008. Po prevzemu Dela Revij je izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen. Raščan je posojila prenakazal na račune svojih podjetij oziroma na svoje osebne račune. Z njimi je financiral svoje druge projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, ter izplačal preostale lastnike Dela Revij.

Stečaj Dela Revij je trajal več kot štiri leta, uradno je bil končan januarja lani. Končal se je s 34 milijoni evrov prijavljenih terjatev, upravitelj jih je priznal 29,5 milijona evrov, poplačanih je bilo 811 tisoč evrov. Največ je v Raščanovem imperiju izgubila NKBM, sledila ji je Hypo banka. Lani je v osebnem stečaju končal tudi Raščan sam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Bankirji z dragim kavnim avtomatom
Finance
FinanceKarel Lipnik Bankirji z dragim kavnim avtomatom 1

Banke so leta 2011 za vsak milijon evrov depozita posojale 1,4 milijona evrov, zdaj imajo na milijon evrov depozitov le 780 tisoč evrov posojil

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
Moje finance
8 poti do denarja za posel
Moje finance
Maja Virant 8 poti do denarja za posel

Denar je noro poceni, toda banke niso vedno naklonjene posojanju denarja malim podjetnikom. Tudi Micu Melanšku iz podjetja Mali junaki in Reneeju Vozlju iz Pivovarne Knap denarja niso dali, zato sta našla drugo pot. Kje in kako?

FINANCE
Manager
TOP 101: Podjetja sedijo na gorah denarja – sliši se dobro, vendar...
Manager
ManagerJure Ugovšek TOP 101: Podjetja sedijo na gorah denarja – sliši se dobro, vendar... 1

Četudi so slovenske banke začele zaračunavati ležarine za sredstva na računih, se ta kopičijo in jih je že dobrih pet milijard evrov, še enkrat več kot pred desetletjem.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.