Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Avstrijski Voestalpine v gradnjo jeklarne blizu Gradca

Čas branja: 1 min
12.10.2017  22:30
Avstrijski Voestalpine v gradnjo jeklarne blizu Gradca
350 milijonov evrov bo Voestalpine vložil v novo jeklarno severno od Gradca, ki bo s proizvodnjo specialnega jekla za letalsko, avtomobilsko in naftno industrijo ter za plinovode začela 2021.

Avstrijski industrijski velikan Voestalpine bo v mestu Kapfenberg severno od Gradca zgradil jeklarno. Naložba je vredna 350 milijonov evrov. To bo prva na novo zgrajena jeklarna v Evropi po štirih desetletjih.

Nova jeklarna bo začela poslovati leta 2021, Voestalpine, ki je v poslovnem letu 2016/17 z 49.703 zaposlenimi v več kot 50 državah ustvaril 11,3 milijarde evrov prihodkov, 1,5 milijarde EBITDA in 527 milijonov evrov čistega dobička, pa bo z njo povsem nadomestil sto let staro jeklarno, ki jo že ima v tem mestu. Kot je povedal predsednik uprave industrijskega velikana Wolfgang Edler, odločitev za naložbo v »dragi« Avstriji ni bila lahka, zanjo so se odločili zaradi znanja in zavzetosti svojih zaposlenih. Poleg tega bodo z novo jeklarno, v kateri bodo izdelovali specialna jekla za letalsko, avtomobilsko in naftno industrijo ter za plinovode, rešili tri tisoč delovnih mest v južni Avstriji.

Voestalpine Kapfenberg je največji tekmec SIJ Metala Ravne, druge največje jeklarske družbe skupine SIJ. Direktor ravenske družbe Andrej Gradišnik pravi, da se srednjeročno nove naložbe Voestalpine ne bojijo. »Če se izrazim po avtomobilistično, naredili bodo mercedesa, mi pa imamo volkswagna in z znanjem naših zaposlenih smo jim zelo blizu, na nekaterih segmentih pa jih, ker smo prožnejši, tudi premagamo – in tako bo tudi v prihodnje,« meni Gradišnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 6

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

FINANCE
Članki
Članki Prelom: ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe – kaj to pomeni za ceno vaših posojil? 2

Šef ECB Mario Draghi sporoča: ECB bo kmalu, že januarja 2018 začela opuščati spodbujevalne ukrepe, s katerimi je doslej trg zalivala...