Manager

Avstrija se je zasukala v desno

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

19.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Avstrija se je zasukala v desno
Najverjetnejši novi avstrijski kancler, 31-letni Sebastian Kurz, bo v vlado predvidoma povabil svobodnjaško stranko FPÖ.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je z nekaj več kot 31 odstotki glasov podpore slavila desnosredinska ljudska stranka ÖVP, kar pomeni, da bo novo avstrijsko vlado najverjetneje vodil zdajšnji avstrijski zunanji minister 31-letni Sebastian Kurz. Levosredinska socialdemokratska stranka SPÖ, ki je skupaj z ljudsko stranko vladno koalicijo sestavljala od leta 2013 in je na volitvah tokrat zasedla tretje mesto, najverjetneje odhaja v opozicijo.

Kot je še pred volitvami ocenil Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, je v Avstriji pričakovati nov slog vladanja. Od Kurza pričakuje, da bo morda v ministrskih vrstah naredil podobno kot po prevzemu vodstva ljudske stranke, ko je zadeve centraliziral. Kot dodaja, Kurz dostikrat hoče, da se čuti, da je glavni. To je ne nazadnje dal vedeti s tem, ko je kot svoj posebni uspeh poudaril zaprtje balkanske begunske poti.

Kaj pričakujejo volivci? Kurz jih je pritegnil s tem, ko se predstavlja kot svež veter v jadrih stare stranke, z ostro retoriko v zvezi s priseljevanjem ter obljubami, da bo znižal davke in odpravil številna administrativna bremena.

Ker zmagovita stranka ni dobila večine, je naslednji korak oblikovanje koalicije. Najverjetnejša se zdi desna koalicija med ljudsko stranko ÖVP in svobodnjaško stranko FPÖ, ki se je z dobrimi 27 odstotki glasov podpore uvrstila na drugo mesto. Koalicija med ljudsko stranko ÖVP in desnimi svobodnjaki FPÖ bi po oceni analitikov prinesla liberalnejšo ekonomsko politiko z več reformami, na drugi strani pa omejevalno migracijsko politiko. Nelagodje ob tem, da bi FPÖ – ki velja za skrajno desno in sodi v evropsko politično skupino ob bok francoski stranki Marine Le Pen – znova vstopila v vladajočo koalicijo, je sicer čutiti, a se je od takrat, ko se je pred 17 leti enako zgodilo s svobodnjaško stranko, ki jo je vodil razvpiti desničarski populist Jörg Haider, strpnost do populizma v Evropi zelo povečala.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
(v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem
Izvozniki.si
NoviceAlbina Kenda (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Manager
Pred volitvami v Avstriji: Komu se nasmiha kanclerski položaj in kaj to pomeni za nas
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Pred volitvami v Avstriji: Komu se nasmiha kanclerski položaj in kaj to pomeni za nas 1

Poldrugi mesec pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji kaže najbolje konservativcem s karizmatičnim Sebastianom Kurzem. Ta med drugim obljublja nižje davke. V gospodarskih odnosih s Slovenijo pa bo, ne glede na to, kdo bo vladal, na koncu zmagal pragmatizem, menijo poznavalci.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Avstrija se je z leve nagnila na desno, zmaga Kurzu
Finance
FinanceAlbina Kenda Avstrija se je z leve nagnila na desno, zmaga Kurzu 2

Ker so bile predčasne volitve izvedene zaradi razpada koalicije med desnosredinsko ljudsko stranko ÖVP ter levosredinsko socialdemokratsko stranko SPÖ, analitiki ne računajo na ponovitev te koalicije, temveč na kombinacijo, v kateri bi se ÖVP povezala s svobodnjaško stranko FPÖ, ki jo številni vidijo kot skrajno desno

FINANCE
Manager
Kdo je Sebastian Kurz, najverjetnejši novi avstrijski kancler
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kdo je Sebastian Kurz, najverjetnejši novi avstrijski kancler 4

Mlademu Sebastianu Kurzu očitno nihče več ne more vzeti zmage na nedeljskih volitvah v Avstriji. Kako mu je uspel bliskovit politični vzpon in za kaj se zavzema?

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.