Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Avstrija se je zasukala v desno

Čas branja: 1 min
19.10.2017  22:30
Avstrija se je zasukala v desno
Najverjetnejši novi avstrijski kancler, 31-letni Sebastian Kurz, bo v vlado predvidoma povabil svobodnjaško stranko FPÖ.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je z nekaj več kot 31 odstotki glasov podpore slavila desnosredinska ljudska stranka ÖVP, kar pomeni, da bo novo avstrijsko vlado najverjetneje vodil zdajšnji avstrijski zunanji minister 31-letni Sebastian Kurz. Levosredinska socialdemokratska stranka SPÖ, ki je skupaj z ljudsko stranko vladno koalicijo sestavljala od leta 2013 in je na volitvah tokrat zasedla tretje mesto, najverjetneje odhaja v opozicijo.

Kot je še pred volitvami ocenil Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, je v Avstriji pričakovati nov slog vladanja. Od Kurza pričakuje, da bo morda v ministrskih vrstah naredil podobno kot po prevzemu vodstva ljudske stranke, ko je zadeve centraliziral. Kot dodaja, Kurz dostikrat hoče, da se čuti, da je glavni. To je ne nazadnje dal vedeti s tem, ko je kot svoj posebni uspeh poudaril zaprtje balkanske begunske poti.

Kaj pričakujejo volivci? Kurz jih je pritegnil s tem, ko se predstavlja kot svež veter v jadrih stare stranke, z ostro retoriko v zvezi s priseljevanjem ter obljubami, da bo znižal davke in odpravil številna administrativna bremena.

Ker zmagovita stranka ni dobila večine, je naslednji korak oblikovanje koalicije. Najverjetnejša se zdi desna koalicija med ljudsko stranko ÖVP in svobodnjaško stranko FPÖ, ki se je z dobrimi 27 odstotki glasov podpore uvrstila na drugo mesto. Koalicija med ljudsko stranko ÖVP in desnimi svobodnjaki FPÖ bi po oceni analitikov prinesla liberalnejšo ekonomsko politiko z več reformami, na drugi strani pa omejevalno migracijsko politiko. Nelagodje ob tem, da bi FPÖ – ki velja za skrajno desno in sodi v evropsko politično skupino ob bok francoski stranki Marine Le Pen – znova vstopila v vladajočo koalicijo, je sicer čutiti, a se je od takrat, ko se je pred 17 leti enako zgodilo s svobodnjaško stranko, ki jo je vodil razvpiti desničarski populist Jörg Haider, strpnost do populizma v Evropi zelo povečala.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Pred volitvami v Avstriji: Komu se nasmiha kanclerski položaj in kaj to pomeni za nas 1

Poldrugi mesec pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji kaže najbolje konservativcem s karizmatičnim Sebastianom Kurzem. Ta med drugim...

AVTO
Posel
Posel Zakaj je bila septembra prodaja novih avtov največja v V. Britaniji - čeprav je strmoglavila 2

Kako to, da je septembra prišlo do britanskega paradoksa pri prodaji novih avtov in kaj se je pri prodaji novih avtov v EU dogajalo v...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Članki
Članki Avstrija se je z leve nagnila na desno, zmaga Kurzu 2

Ker so bile predčasne volitve izvedene zaradi razpada koalicije med desnosredinsko ljudsko stranko ÖVP ter levosredinsko...

FINANCE
Članki
Članki Ocena Bruslja: slovenski proračun vsebuje tveganja 3

V danes objavljeni oceni je Bruselj slovenskemu proračunu za 2018 pripel najslabšo od treh možnih ocen, saj meni, da v njem obstajajo...

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...