Manager

Stranka milijarderja Babiša prepričljivo do zmage na Češkem

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

26.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Stranka milijarderja Babiša prepričljivo do zmage na Češkem
Verjetni novi češki premier Andrej Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije ter odločnejše ukrepanje proti beguncem in še posebej begunski politiki EU.

Na parlamentarnih volitvah na Češkem je s skoraj 30 odstotki podpore zmagala stranka ANO 63-letnega populista in milijarderja Andreja Babiša, ki so ga maja kot finančnega ministra razrešili zaradi očitkov o korupciji in konflikta interesov.

Njegova podjetja so se namreč v času, ko je bil finančni minister, prijavljala na javne razpise in se potegovala za evropska sredstva. Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je v svoji volilni kampanji Čehom obljubil prav izkoreninjenje korupcije, pa tudi odločnejše ukrepanje proti beguncem in še posebej begunski politiki EU.

Socialdemokrati (ČSSD) sedanjega češkega premiera Bohuslava Sobotke so tokrat doživeli boleč poraz. Volivci so jim zaupali le nekaj več kot sedem odstotkov glasov, stranka pa je tako pristala šele na šestem mestu. Na prejšnjih volitvah leta 2013 je ČSSD dobila 20,5 odstotka glasov.

Socialdemokrate je prehitela tudi do islama in beguncev odkrito sovražna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure, ki so ji volivci namenili nekaj manj kot 11 odstotkov glasov.

Visoka uvrstitev SPD in zmaga populistične ANO potrjuje vzpon desničarstva v Evropi. Na septembrskih parlamentarnih volitvah v Nemčiji se je na visoko tretje mesto uvrstila skrajno desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je dobila 12,6 odstotka glasov in ima v novem sklicu bundestaga več kot 90 poslancev. Še večji uspeh se nasmiha avstrijski desni svobodnjaški stranki FPÖ. Zmagovalec avstrijskih parlamentarnih volitev, 31-letni predsednik desnosredinske ljudske stranke ÖVP in zdajšnji avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, bo namreč s svobodnjaki sestavil vlado.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Avstrija se je zasukala v desno
IZVOZNIKI
Novice
(v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem
Izvozniki.si
NoviceAlbina Kenda (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Članki
Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier
Finance
FinanceAlbina Kenda Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega ministra razrešili zaradi konflikta interesov

FINANCE
Manager
Nova avstrijska vlada zavihala rokave
FINANCE
Manager
Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke
Manager
ManagerLojze Javornik Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke 4

Marjanu Šarcu in Dejanu Židanu dobro kaže, Janezu Janši ostajajo najzvestejši, Miro Cerar bo preživel.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.