Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Za dolgotrajno oskrbo največ 31,6 evra doplačila na mesec

Čas branja: 1 min
26.10.2017  22:30
Za dolgotrajno oskrbo največ 31,6 evra doplačila na mesec
Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc z zakonom o dolgotrajni oskrbi »uvajamo nov steber socialne varnosti«.

Obveščaj me o novih člankih:  

Predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uvaja novo obvezno zavarovanje oziroma novo obvezno doplačilo ter tudi pravice, z njim pa po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc »uvajamo nov steber socialne varnosti«, bo po obravnavi na Ekonomsko-socialnem svetu 30 dni v javni razpravi, nato naj bi šel v sprejetje v državni zbor.

Ministrstvo želi z novim zakonom in zavarovanjem zagotoviti upravičencem kritje 70 odstotkov vrednosti formalne oskrbe na domu ali v instituciji, preostalih 30 odstotkov pa bo še vedno treba plačati iz žepa. Za neformalno oskrbo na domu pa bo upravičenec lahko dobil denarni prejemek v višini do 50 odstotkov vrednosti pravice v formalni oskrbi na domu.

In koliko bo za to treba seči v žep? Po predlogu zakona gre za dve vrsti obveznih plačil. Eno so obvezni prispevki za zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ki bi znašali 0,71 odstotka za delojemalce in 0,59 odstotka za delodajalce ter 0,59 odstotka za upokojence (zanje plača Zpiz). Zavarovalna osnova bo enaka kot pri zdravstvenem zavarovanju. To ne bo dodatna obremenitev, ampak se za toliko znižajo sedanje prispevne stopnje za zdravstvo.

Povsem nova obremenitev za vse pa bo obvezno doplačilo za dolgotrajno oskrbo, ki se plača iz neto prejemkov posameznika, po stopnji 0,48 odstotka od zavarovalne osnove. Po izračunu ministrstva za zdravje bi upokojenci plačevali od 1,4 do 19,8 evra doplačila na mesec, zaposleni in samozaposleni od 4,3 do 31,6 evra, brezposelni pa od 2,6 do 6,6 evra na mesec. Socialna kapica je postavljena pri trikratniku povprečne plače.

Vsi upravičenci do dolgotrajne oskrbe bodo ocenjeni in razvrščeni glede na to, koliko aktivnosti še zmorejo sami in koliko pomoči potrebujejo, v eno od petih kategorij. Vprašalnik za to bomo povzeli po Nemčiji, ki je sistem kategorizacije razvijala sedem let.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.