Manager

Za dolgotrajno oskrbo največ 31,6 evra doplačila na mesec

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

26.10.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Za dolgotrajno oskrbo največ 31,6 evra doplačila na mesec
Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc z zakonom o dolgotrajni oskrbi »uvajamo nov steber socialne varnosti«.

Predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uvaja novo obvezno zavarovanje oziroma novo obvezno doplačilo ter tudi pravice, z njim pa po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc »uvajamo nov steber socialne varnosti«, bo po obravnavi na Ekonomsko-socialnem svetu 30 dni v javni razpravi, nato naj bi šel v sprejetje v državni zbor.

Ministrstvo želi z novim zakonom in zavarovanjem zagotoviti upravičencem kritje 70 odstotkov vrednosti formalne oskrbe na domu ali v instituciji, preostalih 30 odstotkov pa bo še vedno treba plačati iz žepa. Za neformalno oskrbo na domu pa bo upravičenec lahko dobil denarni prejemek v višini do 50 odstotkov vrednosti pravice v formalni oskrbi na domu.

In koliko bo za to treba seči v žep? Po predlogu zakona gre za dve vrsti obveznih plačil. Eno so obvezni prispevki za zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ki bi znašali 0,71 odstotka za delojemalce in 0,59 odstotka za delodajalce ter 0,59 odstotka za upokojence (zanje plača Zpiz). Zavarovalna osnova bo enaka kot pri zdravstvenem zavarovanju. To ne bo dodatna obremenitev, ampak se za toliko znižajo sedanje prispevne stopnje za zdravstvo.

Povsem nova obremenitev za vse pa bo obvezno doplačilo za dolgotrajno oskrbo, ki se plača iz neto prejemkov posameznika, po stopnji 0,48 odstotka od zavarovalne osnove. Po izračunu ministrstva za zdravje bi upokojenci plačevali od 1,4 do 19,8 evra doplačila na mesec, zaposleni in samozaposleni od 4,3 do 31,6 evra, brezposelni pa od 2,6 do 6,6 evra na mesec. Socialna kapica je postavljena pri trikratniku povprečne plače.

Vsi upravičenci do dolgotrajne oskrbe bodo ocenjeni in razvrščeni glede na to, koliko aktivnosti še zmorejo sami in koliko pomoči potrebujejo, v eno od petih kategorij. Vprašalnik za to bomo povzeli po Nemčiji, ki je sistem kategorizacije razvijala sedem let.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zaposleni in samozaposleni bi za dolgotrajno oskrbo plačevali od štiri do skoraj 32 evrov obveznega doplačila na mesec
Finance
Andreja Rednak Zaposleni in samozaposleni bi za dolgotrajno oskrbo plačevali od štiri do skoraj 32 evrov obveznega doplačila na mesec 14

Z novimi viri, ki jih predlaga ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, bi zbrali 110 milijonov evrov na leto, kolikor manjka za vzpostavitev novega sistema dolgotrajne oskrbe

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Izračun: kakšne so in bodo obremenitve vaše plače za zdravstvo
Finance
Andreja Rednak Izračun: kakšne so in bodo obremenitve vaše plače za zdravstvo 13

Poglejte, koliko bi skupaj z delodajalcem plačali; pri višjih plačah so razlike tudi nekaj sto evrov na mesec, pri minimalni plači manjše spremembe

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.