Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe

Čas branja: 1 min
02.11.2017  21:30
ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe
Šef ECB Mario Draghi sporoča: ECB bo kmalu – že januarja 2018 – začela opuščati spodbujevalne ukrepe, s katerimi je doslej trg zalivala s poceni denarjem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Pri Evropski centralni banki (ECB) so se odločili, da so razmere v evrskem gospodarstvu dovolj dobre, inflacija pa – čeprav ne dosega ciljne ravni blizu dveh odstotkov – kljub temu zadosti visoka in v pravem trendu, da ECB lahko začne opuščati spodbujevalne ukrepe in zaostrovati denarno politiko.

In kakšna bo denarna politika ECB na evrskem območju v prihodnjem letu? Ključnih evrskih obrestnih mer ECB še ne bo začela zviševati. Tako bo glavna evrska obrestna mera še vedno ničelna, depozitna obrestna mera pa bo do nadaljnjega znašala negativnih 0,4 odstotka. Zadnje pomeni, da bodo evrske banke za hrambo presežne likvidnosti pri ECB tej še vedno plačevale ležarino.

ECB je podaljšala program za odkup evrskih obveznic od poslovnih bank (program QE): ta bi sicer potekel konec leta, zdaj so ga podaljšali za devet mesecev – do konca septembra 2018. Gre za program, prek katerega ECB že vse od marca 2015 na trg vsak mesec pošilja na desetine milijard poceni denarja, da bi s tem zagnala gospodarsko rast ter premagala deflacijo oziroma spodbudila, da bi se inflacija približala zdravi ravni blizu dveh odstotkov na leto.

Je pa ECB za polovico zmanjšala obseg spodbujevalnih ukrepov, s katerimi je doslej trg zalivala s poceni denarjem. Namreč mesečno kvoto za odkup bodo pri ECB zmanjšali z zdajšnjih 60 milijard na 30 milijard evrov na mesec. ECB si je sicer pustila odprto okno, da bi lahko ukrepala, če bi se razmere v evrskem gospodarstvu poslabšale. Namreč, sporoča, da bi lahko mesečno kvoto za odkup evrskih obveznic po potrebi tudi znova povečala ali pa program dodatno podaljšala.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Vse nas čaka izzivalno leto 1

ECB in podjetja povezuje en velik izziv – kako prepričati trg, samo udeleženci na njem so različni

FINANCE
Članki
Članki ECB pošilja znamenje, da se počasi pripravlja na dvig obrestnih mer

Tudi po včerajšnjem obrestnem zasedanju sveta ECB ključne evrske obrestne mere ostajajo rekordno nizke, je pa ECB vendar dala vedeti, da...

FINANCE
Slovenija
Slovenija Obrestne mere bodo vsaj še letos nizke 1

Dve temi sta bili glavni na tiskovni konferenci po zasedanju ECB. Kdaj bo ECB začela višati obrestne mere ter zakaj evro tako močno...

FINANCE
Članki
Članki Obrestne mere ECB ostajajo rekordno nizke, a ECB pošilja signal, da se počasi pripravlja na dvig 10

Vendar pa na drugi strani ECB danes sporoča, da je nedvoumno in definitivno na poti k manj sproščeni denarni politiki - to pa pomeni...

FINANCE
Draghi: Moramo biti potrpežljivi, nismo še dosegli inflacijskega cilja 2

Tako odločno nedoločno je predsednik ECB Mario Draghi na četrtkovi tiskovni konferenci po zasedanju sveta ECB odgovarjal na vprašanja,...

FINANCE
Kaj bo letos z inflacijo? 3

Če za oceno, kdaj bo letna stopnja inflacije na evrskem območju dosegla ciljna dva odstotka, uporabimo linearno ekstrapolacijo njenega...