Manager

Britanski davčni sistem za multinacionalke pod drobnogledom EU

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

02.11.2017 21:30
Čas branja: 1 min
Britanski davčni sistem za multinacionalke pod drobnogledom EU
Bruselj želi z obsežno preiskavo ugotoviti, ali je velika Britanija multinacionalkam omogočila plačevanje nižjih davkov na določene transakcije.

Evropska komisija je napovedala obsežno preiskavo britanskega davčnega sistema za multinacionalke, s katero želi ugotoviti, ali so na Otoku multinacionalkam omogočili plačevanje nižjih davkov na določene transakcije, kar je v nasprotju s pravili EU.

Preiskava bo osredotočena na britansko izjemo pri nadzoru tujih družb, ki ga je država uvedla z namenom, da multinacionalkam prepreči premestitev dobička na hčerinske družbe v davčnih oazah, s čimer bi se izognile plačilu davkov. »Vse družbe morajo plačati pravično vsoto davkov, pravila EU pa imajo pomembno vlogo pri doseganju tega cilja,« je ob napovedi preiskave britanskega davčnega sistema za multinacionalke poudarila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Napoved preiskave prihaja v času pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU, kar naj bi se zgodilo marca 2019. Komisija ob tem poudarja, da Veliki Britaniji v času, ko ostaja članica unije, pripadajo vse pravice, pa tudi obveznosti, ki jih članstvo prinaša.

V zadnjih letih je komisija opravila več takšnih preiskav, med drugim v Luksemburgu in na Irskem. Pri tem je denimo ugotovila, da je Luksemburg ameriškemu tehnološkemu velikanu Amazon s svojim davčnim stališčem, ki ga je sprejel leta 2003 in podaljšal leta 2011, omogočil nezakonite davčne ugodnosti v vrednosti približno 250 milijonov evrov. Te mora Luksemburg od Amazona izterjati do konca januarja prihodnje leto. Podobno, kot bi morala Irska od ameriškega Appla izterjati 13 milijard evrov premalo plačanih davkov zaradi nedovoljenih davčnih ugodnosti, kar ji je evropska komisija naložila avgusta lani. Ker Irska tega še ni storila, se je komisija zdaj odločila, da proti njej ukrepa na Sodišču EU.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Trumpove davčne spremembe v krempljih nezadovoljnih kongresnikov
Finance
FinanceKarel Lipnik Trumpove davčne spremembe v krempljih nezadovoljnih kongresnikov 2

Ob znižanju davka na dobiček bi Trump obdavčil nakazila podjetij v tujino

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Članki
Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela
Finance
FinanceAlbina Kenda Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov vseh članic EU

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.