Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Šef Postojnske jame nakupoval na Jezerskem in v Cerknem

Čas branja: 1 min
09.11.2017  20:00
Šef Postojnske jame nakupoval na Jezerskem in v Cerknem
Marjana Batagelja čaka še kar nekaj dela, preden bo lahko zavladal Certi Holdingu, ki ima v lasti tudi hotel Cerkno s smučiščem. Foto: Aleš Beno

Marjan Batagelj je v začetku leta kupil hotel Planinka na Jezerskem, nato pa prejšnji mesec še 49,13 odstotka cerkljanskega Certe Holdinga, ki ima med drugim v lasti hotel Cerkno s smučiščem ter četrtino proizvajalca električnih grelnih plošč Ete Cerkno. Batagelj je ob turističnih naložbah dejal, da vidi sinergije med Postojnsko jamo in drugimi hotelskimi zmogljivostmi, ki jih ima v lasti.

Vendar zgodba s Certo Holdingom ni tako preprosta: čeprav ima prek svojega podjetja Batagel & Co daleč največji lastniški delež v njem, mu to ne pomaga prav veliko, saj statut družbe določa, da posamezni lastnik ne more imeti v lasti več kot desetine delnic Certe Holdinga. Če delničar pridobi več kot deset odstotkov delnic, mora presežek najpozneje v letu dni po prejemu odprodati, dokler pa jih ima v lasti, iz presežnih delnic ne more uveljav­ljati glasovalnih pravic.

Zato je Batagelj tik pred nedavno skupščino prodal skoraj deset odstotkov Certe Holdinga skladu Alfi, ki sodi med družbe Matjaža Filipiča. Ta je Batagelju svetoval pri prevzemu cerkljanskega holdinga. Batagelj si je tako pred skupščino zagotovil dodatnih deset odstotkov glasovalnih pravic. Batageljev naslednji pričakovani korak v tej zgodbi je najverjetneje sprememba statuta, da bo lahko zavladal podjetju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Spopad za Certo Holding, 2. del. Kakšni so načrti Marjana Batagelja? 6

Glavno vprašanje: ali bo Batagelju uspelo zbrati dovolj podpore za spremembo statuta cerkljanskega holdinga

FINANCE
Batagelj dobil prvo bitko za Certo Holding

Naslednja fronta: sprememba statuta družbe

FINANCE
Ravs za Certo Holding: Batagelj prodal skoraj desetino holdinga 2

Batagelj prestavlja delnice, svoj delež pa je povečal Sergej Racman

FINANCE
Kdo vse se vključuje v boj za Certo Holding in Certo, d. d.

Sergej Racman do delnic Certe Holdinga, Batageljev svetovalec pa do delnic Certe, d. d.

FINANCE
Po Certi Certa: Ima Batagelj že novo tarčo? 1

Govorice: po prevzemni ponudbi za Certo Holding naj bi sledila konsolidacija lastništva v Certi, d. d.

FINANCE
Novo v vojni za Certo Holding: stranka DBS za delnico več kot Batagelj! 3

ATVP konkretnega primera ne komentira. Načeloma pa je OK