Slovenija

Britanskega izumitelja zamikali električni avti

Array
Avtor
avtor
09.11.2017 20:00
Čas branja: 1 min
Britanskega izumitelja zamikali električni avti
James Dyson je znan po razvoju več manjših naprav, izdelava prav posebnega električnega avta, ki se je loteva, pa je povsem druga zgodba. Mu bo uspelo?

Sir James Dyson, ki je zaslovel in obogatel s sesalniki brez vrečk, je napovedal, da bo do leta 2020 naredil prav poseben električni avto in v njegov razvoj vložil 2,3 milijarde evrov. Podrobnosti o novem avtomobilu skrbno varujejo, Dyson je zaposlenim, tako revija Wired, celo napisal e-pošto, da morajo narediti vse, da njegove posebnosti ne bi prišle v javnost, ker da je v avtomobilski industriji konkurenca pri novih tehnologijah neusmiljena. Razkril je le, da je že oblikoval ekipo 400 inženirjev z izkušnjami v avtomobilizmu, vneto pa išče še nove.

Dyson, ki ga je britanska kraljica Elizabeta II. leta 2007 povišala v viteza, v svojem istoimenskem podjetju razvija vrsto manjših inovativnih naprav, od klimatskih, ki denimo tudi čistijo zrak, do krtač za pse. Toda izdelava avta, vzpostavitev globalne dobavne verige, pridobitev vseh dovoljenj in izgradnja proizvodne linije so povsem druga zgodba. In pri vsem tem še ustvarjati dobiček; Tesla na primer še vedno klepa velike izgube. Poleg tega poznavalci menijo, da dobri dve milijardi evrov še zdaleč ne bosta dovolj; pri Daimlerju so za razvoj električnega avta na primer porabili približno štirikrat več.

Čeprav je novica v javnost prišla šele pred kratkim, pa se je Dyson projekta električnega avta lotil že pred časom. Leta 2015 je denimo kupil podjetje Sakti3, specializirano za polprevodniške baterije. S to tehnologijo, ki jo za zdaj preizkušajo le v laboratorijih, naj bi bilo v zavojček, ki bo lažji in manjši od sedanjih litij-­ionskih baterij, mogoče shraniti tudi veliko več energije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Daimler: leta 2025 bo električni avto stal enako kot klasični
Avto
AvtoMiloš Milač Daimler: leta 2025 bo električni avto stal enako kot klasični 5

Smarti bodo od leta 2020 vozili le na elektriko, za doseganje visoke dobičkovne marže pa bo moral Daimler zaradi visokih stroškov uvajanja elektromobilnosti prihraniti dodatne štiri milijarde evrov.

FINANCE
Avto
Električni avti: velikanska rast prodaje, deleži pa še vedno mini
Avto
AvtoAlbina Kenda Električni avti: velikanska rast prodaje, deleži pa še vedno mini

V Evropski uniji je prodaja električnih avtomobilov v prvem polletju glede na isto lansko obdobje v povprečju zrasla za 49,5 odstotka, vendar pa je delež električnih med vsemi novoregistiranimi avti dosegel le 0,57 odstotka

FINANCE
Avto
Sanje, goljufije in vladne blesarije
Avto
AvtoMiloš Milač Sanje, goljufije in vladne blesarije

Razburljiv teden je prinesel zmagovalca našega tekmovanja za najboljše poslovne voznike ter skoraj sto službenih voznikov, ki bodo odslej na cesti bolj suvereni in previdnejši do drugih udeležencev v prometu. Vlada nam je spet zakuhala neživljenjski zakon, razkrivamo goljufije tovornjakarjev, izjemnega lexusa LC500, s katerim smo potovali po petih državah, novega RR velarja in še marsikaj

FINANCE
Transport in logistika
Daimler je izbral Luko Koper, več mercedesov prek Slovenije v Azijo
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Daimler je izbral Luko Koper, več mercedesov prek Slovenije v Azijo

Mercedes - Benz je prek Kopra doslej na Kitajsko v Hongkong in Singapur prepeljal več kot sto tisoč vozil na leto, po novem jih bodo vozili tudi na Japonsko

FINANCE
Avto
V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018

Popotovanje se je začelo v družbi letošnjega zmagovalca, svetovnega avta leta 2017 in prejemnika nagrade za svetovni dizajn leta, jaguarja F-pace

FINANCE
Manager
Prek Slovenije mercedesi tudi na Japonsko
FINANCE
Avto
Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!
Avto
AvtoMiloš Milač Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!

Toliko zanimivih avtomobilskih vsebin, kot se jih je zbralo v tem tednu, ni bilo še nikoli. Žal je eden od igralcev tudi naš premier Miro Cerar. Na srečo pa ni edini, ravnotežje držijo volana vešči podjetniki našega projekta najboljši poslovni vozniki, pa avtoprevozniki z dostavnimi in tovornimi vozili, ki doživljajo razcvet, delajo posel, premagujejo ovire, pa kdaj tudi sami kaj zamočijo. Da razbijemo SUV manijo, pišemo o dveh enoprostorcih in klasični limuzini iz hladne Švedske in še o marsičem.