Slovenija

Populistični zmagovalec čeških volitev lahko sestavi le manjšinsko vlado

Array
09.11.2017 20:00
Čas branja: 1 min
Populistični zmagovalec čeških volitev lahko sestavi le manjšinsko vlado
Zmagovalec čeških parlamentarnih volitev, milijarder Andrej Babiš, je pri iskanju koalicijskih partnerjev neuspešen, zato bo moral oblikovati manjšinsko vlado.

Milijarder Andrej Babiš, zmagovalec čeških parlamentarnih volitev in predsednik stranke ANO, ki mu je češki predsednik Miloš Zeman podelil mandat za sestavo vlade, je pri iskanju koalicijskih partnerjev neuspešen, zato bo moral oblikovati manjšinsko vlado.

Tradicionalne stranke sodelovanje v Babiševi koaliciji zavračajo zaradi očitkov o korupciji in navzkrižju interesov, ki so kontroverznega milijarderja maja letos stali položaj finančnega ministra v vladi pod vodstvom socialdemokratskega premiera Bohuslava Sobotke. Podpreti ne nameravajo niti manjšinske vlade, v katero namerava Babiš postaviti nestrankarske strokovnjake, in to čeprav je obljubil, da bo program vlade temeljil na predlogih vseh strank.

Stranka ANO (Akcija nezadovoljnih držav­ljanov), ki jo je Babiš ustanovil leta 2011, je na volitvah dosegla največ, 29,7 odstotka glasov in bo v novem parlamentu, ki se bo sešel 20. novembra, zasedla 78 od 200 sedežev. Babiš, čigar premoženje so pri reviji Forbes ocenili na okoli 3,5 milijarde evrov, je v predvolilni kampanji stavil na evroskeptični in protimigracijski val populizma. Nastopil je z obljubo, da bo pometel s korupcijo (nekatere je njegova retorika močno spominjala na predvolilne obljube ameriškega predsednika Trumpa, da bo izsušil močvirje v Washingtonu), da bo preprečil uveljavitev evropskih kvot za begunce na Češkem ter da bo nasploh ustavil poglabljanje oziroma tesnejše povezovanje EU.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Članki
Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier
Finance
FinanceAlbina Kenda Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega ministra razrešili zaradi konflikta interesov

MANAGER
Slovenija
Vsi trumpi tega sveta
Manager
SlovenijaGorazd Suhadolnik Vsi trumpi tega sveta 2

Bogataši se po vsem svetu vpletajo v politiko, se povezujejo s politiki ali celo sami prevzemajo oblast. Kako to delajo v ZDA, Rusiji, Kitajski in Evropi?

FINANCE
Manager
Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke
Manager
ManagerLojze Javornik Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke 4

Marjanu Šarcu in Dejanu Židanu dobro kaže, Janezu Janši ostajajo najzvestejši, Miro Cerar bo preživel.

FINANCE
Manager
Avstrija se je zasukala v desno
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Manager
Nova avstrijska vlada zavihala rokave
FINANCE
Kaj sploh lahko pokaže Cerarjeva vlada?
Finance
Jurij Šimac Kaj sploh lahko pokaže Cerarjeva vlada? 10

Cerarjeva vlada ima z gospodarsko rastjo približno toliko kot s sneženjem, ki je z nedelje na ponedeljek zajelo Slovenijo