Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Alibaba se z nakupom trgovca s hrano s spleta seli v fizični svet

Čas branja: 1 min
23.11.2017  21:30
Alibaba se z nakupom trgovca s hrano s spleta seli v fizični svet
2,5 milijarde evrov je kitajski spletni velikan Alibaba odštel za 36-odstotni delež v enem največjih trgovcev z živili v državi Sun Art Retail Group. Foto: Vivek Prakash/Bloomberg

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Alibaba dodaj
Sun dodaj
Whole Foods Market dodaj
Amazon dodaj
Auchan dodaj

Kitajski spletni velikan Alibaba je kupil 36 odstotkov enega največjih kitajskih trgovcev z živili Sun Art Retail Group in s tem spletni trgovini dodal še fizično. Podobno je pred nekaj meseci z nakupom verige supermarketov z zdravo hrano Whole Foods Market za 12,2 milijarde evrov storil ameriški spletni velikan Amazon.

V Alibabi so za delež v družbi Sun Art Retail Group, ki so ga odkupili od tajvanskega vlagatelja, odšteli blizu tri milijarde dolarjev oziroma nekaj več kot 2,5 milijarde evrov. Nakup pa utemeljili z željo po dodatnem širjenju na področju trgovine. Alibaba je navdušena nad prihodnostjo, v kateri bo kombinirala spletno s fizično prodajo, so v kitajskem spletnem velikanu zapisali ob novici o nakupu deleža v trgovcu z živili.

Sun Art Retail Group je ena večjih kitajskih trgovin, v kateri ima delež tudi francoski trgovec Auchan Retail. Kitajski trgovec s hrano ima v državi 446 trgovskih centrov, poleg tega je operater nekaterih manjših trgovin.

Alibaba sicer ne vstopa le v svet fizične trgovine, pred časom so v družbi napovedali tudi 12,5 milijarde evrov veliko naložbo v logistično infrastrukturno omrežje. V petih letih želijo zgraditi najučinkovitejše logistično omrežje na Kitajskem in v tujini. Vložili bodo v skladiščno omrežje, dostavo in razvoj tehnologije za obdelovanje podatkov. S širitvijo mreže želijo doseči, da bodo pošiljke v 24 urah dostavili strankam na Kitajskem, v 72 urah pa na vse druge lokacije po svetu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...