Manager

Uber celo leto prikrival vdor hekerjev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

23.11.2017 21:30
Čas branja: 1 min
Uber celo leto prikrival vdor hekerjev
57 milijonov Uberjevih uporabnikov je bilo lani oktobra na udaru dveh hekerjev, ki sta pridobila podatke o imenih, elektronskih naslovih in telefonskih številkah, ne pa tudi številk kreditnih kartic uporabnikov.

V sistem podjetja za prevoze potnikov Uber sta lanskega oktobra vdrla hekerja in ukradla podatke o 57 milijonih uporabnikov njegovih storitev, kar so v družbi, ki jo od avgusta vodi Dara Khosrowshahi, objavili šele zdaj.

Hekerja, ki sta lani vdrla v sistem, sta dobila dostop do imen, elektronskih naslovov in telefonskih številk uporabnikov, ne pa tudi do številk njihovih kreditnih kartic, so poudarili v družbi.

Uber svojih strank niti pristojnih regulatorjev doslej ni obvestil o vdoru. Glavni izvršni direktor družbe Khosrowshahi pravi, da je za vdor izvedel šele pred kratkim. Ob tem je zatrdil, da so sprejeli ukrepe za zavarovanje podatkov in identificirali hekerja. Vse, kar sta ukradla, pa naj bi že uničili. Kako so to storili, ni povedal. Kot poročajo tuji mediji, je Uber hekerjema plačal sto tisoč dolarjev oziroma približno 85 tisoč evrov, da bi ukradene podatke uničila.

Dejstvo, da so pri Uberju celo leto prikrivali hekerski napad, je samo še poslabšalo že tako močno načeto javno podobo družbe, ki jo pretresajo obtožbe o spolnih nadlegovanjih, izogibanju nadzoru regulatorjev, uporabi ukradene tehnologije za samovozeča vozila od Googla ter pomanjkljivi skrbi za varnost uporabnikov. Vse to je avgusta s položaja odneslo Uberjevega ustanovitelja Travisa Kalanicka, ki je ponudnika prevozov prek mobilne aplikacije ustanovil leta 2009.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji potovanj, vprašanje pa je, ali bo našel pravo pot za Uber, ki ga pretresajo notranji boji, zastrupljena korporacijska kultura in težave z zakonitostjo poslovanja.

FINANCE
Manager
Uberju v Londonu zapirajo vrata
FINANCE
Manager
Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju
FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju