Na avtocestnem počivališču Dobrenje med Mariborom in Šentiljem bo še pred koncem leta vrata odprla prva restavracija ameriške verige s hitro prehrano Kentucky Fried Chicken (KFC) v Sloveniji.
KFC je za McDonaldsom druga največja prehranska veriga. Njen začetnik je bil Harland Sanders, ki je v času velike depresije prodajo ocvrtih piščancev začel v obcestni restavraciji v Corbinu. Danes je KFC uveljavljena ameriška veriga hitrih restavracij s sedežem v Louisvillu v zvezni državi Kentucky, ki ima po vsem svetu več kot 18 tisoč restavracij.
V Sloveniji bo prvo restavracijo KFC, v kateri bo delo dobilo 35 ljudi, odprl evropski nosilec licence AmRest s sedežem v Varšavi. V novi restavraciji bodo na meniju vse njihove značilne jedi, med drugim piščanec, narejen po 70 let starem originalnem receptu, priljubljene hrustljave perutničke in sendvič, ki so ga pred kratkim poslali celo v vesolje. Kot je pojasnil regionalni direktor KFC Tamas Fukcius, sveže piščančje meso pri njih dobavljajo v restavracije od dva- do trikrat na teden, nato ga lastnoročno panirajo in pripravijo v restavracijski kuhinji.
Kentucky Fried Chicken je vstop v Slovenijo napovedal že pred leti, a se takrat to ni zgodilo. Zdaj prihaja prek podjetja AmRest, ki deluje od leta 1993 in trenutno upravlja več globalnih franšiz, kot so Pizza Hut, Burger King, Starbucks in La Tagliatella. V 14 državah imajo že okoli 1.450 restavracij s hitro in drugo prehrano, v katerih je zaposlenih okoli 30 ljudi. Samo v prvem polletju letos so odprli 36 novih restavracij, prihodke v primerjavi z istim obdobjem lani pa povečali za 27 odstotkov, na 295 milijonov evrov.