(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

BDP se je okrepil za 4,5 odstotka

Čas branja: 1 min
07.12.2017  21:00
BDP se je okrepil za 4,5 odstotka
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je v tretjem letošnjem četrtletju na medletni ravni realno poskočil za 4,5 odstotka, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada. Gre za manjšo rast kot v prejšnjih dveh četrtletjih – v prvem je medletno znašala 5,1 odstotka, v drugem pa 4,6.

Če bo rast BDP v zadnjem četrtletju primerljiva prejšnjim trem, se bo slovenski BDP na letni ravni letos okrepil za 4,7 odstotka, pojasni Romana Korenič z oddelka za nacionalne račune pri Sursu. Glede na rekordni optimizem porabnikov in poslovnih subjektov ter izrazito porabo ob koncu leta (decembrska prodaja v trgovinah je lani za 17 odstotkov presegala povprečno prodajo prejšnjega leta) ne izključujejo skoka rasti BDP v zadnjem četrtletju. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji v sveži oceni letos napoveduje 4,9-odstotno gospodarsko rast, kar je druga največja v EU med članicami OECD (večjo napovedujejo Latviji, in sicer 5,2-odstotno).

Največ je k rasti BDP prispeval izvoz. Državni statistiki so zabeležili rekorden zunanjetrgovinski presežek, ki je znašal 11,6 odstotka BDP. To je predvsem posledica 12-odstotne rasti izvoza; uvoz se je povečal za 10,1 odstotka. Rast izvoza na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj pripisujejo hitrejšemu izboljševanju gospodarske slike v trgovinskih partnericah. »Na rast je vplivalo tudi izboljševanje stroškovne konkurenčnosti slovenskih podjetij, kjer rast produktivnosti presega rast plač,« pojasnjujejo.

Prispevek mednarodne menjave k tokratni 4,5-odstotni rasti BDP je znašal 2,4 odstotne točke, kar je največ od konca leta 2014. Na drugi strani so gospodinjstva z večjo porabo k dvigu BDP prispevala 1,4 odstotne točke – to pa je najmanj od konca leta 2015.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
OECD napoveduje: slovenski BDP bo letos zrasel za 4,9 odstotka, zatem bo rast vse manjša

Letošnji 4,9-odstotni rasti BDP naj bi prihodnje leto sledila 4,3-odstotna rast

FINANCE
Mi, prvaki 3

Lažje je spremljati labodji spev Cerarjeve vlade pod vtisom močne, več kot štiriodstotne gospodarske rasti v zadnjih 12 mesecih kot pod...

MANAGER
Manager
Manager Pogled v leto 2018: Kakšna bo rast v Sloveniji in tam, kamor izvozimo največ

Dvoje je tradicionalno v slovenskem izvozu – je skoncentriran in že vrsto let pomembno prispeva h gospodarski rasti. Kakšne pa so...

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 6

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...

FINANCE
Članki
Članki Prelom: ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe – kaj to pomeni za ceno vaših posojil? 2

Šef ECB Mario Draghi sporoča: ECB bo kmalu, že januarja 2018 začela opuščati spodbujevalne ukrepe, s katerimi je doslej trg zalivala...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije