Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

BDP se je okrepil za 4,5 odstotka

Čas branja: 1 min
07.12.2017  21:00
BDP se je okrepil za 4,5 odstotka
Foto: Shutterstock

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) je v tretjem letošnjem četrtletju na medletni ravni realno poskočil za 4,5 odstotka, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada. Gre za manjšo rast kot v prejšnjih dveh četrtletjih – v prvem je medletno znašala 5,1 odstotka, v drugem pa 4,6.

Če bo rast BDP v zadnjem četrtletju primerljiva prejšnjim trem, se bo slovenski BDP na letni ravni letos okrepil za 4,7 odstotka, pojasni Romana Korenič z oddelka za nacionalne račune pri Sursu. Glede na rekordni optimizem porabnikov in poslovnih subjektov ter izrazito porabo ob koncu leta (decembrska prodaja v trgovinah je lani za 17 odstotkov presegala povprečno prodajo prejšnjega leta) ne izključujejo skoka rasti BDP v zadnjem četrtletju. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji v sveži oceni letos napoveduje 4,9-odstotno gospodarsko rast, kar je druga največja v EU med članicami OECD (večjo napovedujejo Latviji, in sicer 5,2-odstotno).

Največ je k rasti BDP prispeval izvoz. Državni statistiki so zabeležili rekorden zunanjetrgovinski presežek, ki je znašal 11,6 odstotka BDP. To je predvsem posledica 12-odstotne rasti izvoza; uvoz se je povečal za 10,1 odstotka. Rast izvoza na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj pripisujejo hitrejšemu izboljševanju gospodarske slike v trgovinskih partnericah. »Na rast je vplivalo tudi izboljševanje stroškovne konkurenčnosti slovenskih podjetij, kjer rast produktivnosti presega rast plač,« pojasnjujejo.

Prispevek mednarodne menjave k tokratni 4,5-odstotni rasti BDP je znašal 2,4 odstotne točke, kar je največ od konca leta 2014. Na drugi strani so gospodinjstva z večjo porabo k dvigu BDP prispevala 1,4 odstotne točke – to pa je najmanj od konca leta 2015.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
OECD napoveduje: slovenski BDP bo letos zrasel za 4,9 odstotka, zatem bo rast vse manjša

Letošnji 4,9-odstotni rasti BDP naj bi prihodnje leto sledila 4,3-odstotna rast

FINANCE
Mi, prvaki 3

Lažje je spremljati labodji spev Cerarjeve vlade pod vtisom močne, več kot štiriodstotne gospodarske rasti v zadnjih 12 mesecih kot pod...

MANAGER
Manager
Manager Pogled v leto 2018: Kakšna bo rast v Sloveniji in tam, kamor izvozimo največ

Dvoje je tradicionalno v slovenskem izvozu – je skoncentriran in že vrsto let pomembno prispeva h gospodarski rasti. Kakšne pa so...

FINANCE
Članki
Članki Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov...

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 6

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...