Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Nafta bo prihodnje leto dražja kot letos

Čas branja: 1 min
07.12.2017  21:00
Nafta bo prihodnje leto dražja kot letos
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Pogajanja o obsegu proizvodnje nafte med 14 članicami Opeca in desetimi nečlanicami, med njimi Rusijo, so prinesla dogovor o nadaljnjem omejevanju proizvodnje surove nafte, zaradi česar analitiki pričakujejo, da se bo povprečna cena surove nafte v letu 2018 zvišala.

Po pričakovanjih analitikov v nekaj dneh ali tednih ni pričakovati večjih cenovnih sunkov, saj je vsebina dogovora 24 članic in nečlanic Opeca večinoma že vračunana v tečaje. V letu 2018 pa se bo nafta v povprečju podražila v primerjavi z letošnjimi cenami. Pri analitski družbi Prestige Economics napovedujejo, da naj bi se povprečna cena surove nafte brent v letu 2018 gibala med 60 in 70 dolarji za 159-litrski sod, medtem ko je bila letos v povprečju nekje med 50 in 60 dolarji za 159-litrski sod. Bolj natančno: pri banki Nordea napovedujejo, da bo povprečna cena surove nafte v letu 2018 znašala 63 dolarjev za 159-litrski sod.

Trenutne, višje prodajne cene surove nafte so ugodne za ameriške proizvajalce nafte iz skrilavcev. Znano je, da morajo biti za donosnost njihove proizvodnje prodajne cene veliko višje kot v primeru članic Opeca. Operativni stroški za proizvodnjo surove nafte na Bližnjem vzhodu namreč po podatkih Mednarodnega denarnega sklada znašajo okoli pet dolarjev za sod, ameriška proizvodnja nafte iz skrilavcev pa je večinoma ekonomsko upravičena, če prodajne cene nafte dosegajo v povprečju okoli 50 dolarjev za sod. Tako bi lahko višje proizvodne količine ameriške nafte vsaj malo zmešale štrene Opecu, je pa vprašanje, kaj se bo zares zgodilo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Goriva v torek precej dražja 2

Orkani, borze in šibek dolar napihujejo ceno nafte

FINANCE
Članki
Članki Pozor: V torek se obeta ena največjih podražitev bencina letos

Nafta najvišje v več kot dveh letih, kako globoko bomo v torek segli v žep na črpalkah?

FINANCE
Članki
Članki Opec pričakuje več povpraševanja po svoji nafti

Naftni kartel je za letos in prihodnje leto navzgor popravil predvidevanja, koliko bo lahko prodal nafte

FINANCE
Zakaj se je podražila nafta

Proizvajalci nafte bi trenuten dvig cen nafte modro obravnavali kot začasno nepričakovano darilo, ne pa kot trajno stanje.

FINANCE
Članice Opeca in Rusija bodo črpanje nafte omejile do konca 2018

Tako so odločili danes na zasedanju na Dunaju

FINANCE
Članki
Članki (Napoved) Nafta bo prihodnje leto dražja kot letos 1

Do katere ravni bo tečaj surove nafte v letu 2018 potisnilo dejstvo, da je včeraj 14 članic Opeca v sodelovanju z desetimi nečlanicami...