Manager

Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke Igorju Akrapoviču

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.12.2017 21:00
Čas branja: 1 min
Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke Igorju Akrapoviču
Igor Akrapovič, prejemnik nagrade za posebne gospodarske dosežke, ki letos in prihodnje leto načrtuje 15-odstotno rast, med težavami, ki jih je treba rešiti, da bo posel lažji, poudarja togost delovne zakonodaje in obremenitev plač.

Na Poslovni konferenci Portorož, ki sta jo prejšnji teden že 19. organizirala ljubljanska ekonomska fakulteta in Poslovna akademija Časnika Finance, je nagrado Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke dobil Igor Akrapovič, ustanovitelj družbe Akrapovič, ki izpušne sisteme za motocikle in avtomobile prodaja po vsem svetu.

»Igor Akrapovič je zanesenjak. Je človek, ki je, kar je, in se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni. Je utelešena strast, motociklistična in podjetniška. Iz njega veje energija, ki mu tu in tam daje vtis robatosti, kar pravzaprav ni pravi izraz. Igor Akrapovič ni robat, samo stvari poimenuje takšne, kakršne so, v klenem in vsem razumljivem jeziku. Je izklesan podjetnik in tudi kritik slovenske gospodarske stvarnosti. Želi si, da bi Slovenija bila boljša in pravičnejša, da bi vsi bili bogatejši,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade.

Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v vrednosti 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja. Letos znova načrtujejo rast, približno za 15 odstotkov, napoveduje Igor Akrapovič in prizna, da jih je letos vseeno nekoliko presenetilo veliko povpraševanje po njihovih izdelkih. Zraslo je zlasti povpraševanje na avtomobilskem delu. Trenutno je v podjetju 1.100 zaposlenih, spomladi prihodnje leto jih bo približno sto več, napoveduje letošnji nagrajenec.

Med težavami, ki jih je treba rešiti, da bo posel lažji, je Igor Akrapovič poudaril togost delovne zakonodaje. »Če imaš nemotiviranega zaposlenega, se ga ne moreš znebiti, tudi če mu plačaš dobro odpravnino,« pravi. Tudi druga težava je povezana z zaposlovanjem. Natančneje z obremenitvijo plač. »Plače najbolj izobraženih delavcev so še vedno preveč obdavčene. In kaj se nam dogaja? Nemško podjetje je za enako neto plačo delavcu precej manj obremenjeno z bruto zneskom. In posledica vsega tega je beg možganov.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Igor Akrapovič – letošnji nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke
Finance
Špela Mikuš Igor Akrapovič – letošnji nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke

Letos načrtuje 15-odstotno rast

FINANCE
(Intervju) Igor Akrapovič: V času debelih krav je treba narediti zaloge. To priporočam tudi državi
Finance
Špela Mikuš (Intervju) Igor Akrapovič: V času debelih krav je treba narediti zaloge. To priporočam tudi državi 4

Nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke o tem, kdo ima zasluge za gospodarsko rast, prihodnosti podjetja Akrapovič, o penziji, pa tudi kriptovalutah

FINANCE
Okolje & energija
(video) Blagovna znamka Akrapovič je tako močna, da bi lahko prodajali tudi obleke
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Blagovna znamka Akrapovič je tako močna, da bi lahko prodajali tudi obleke

Matej Akrapovič, finančni direktor družbe Akrapovič, je pojasnil, kako se bodo pri proizvajalcu izpušnih sistemov pripravili na širitev električne mobilnosti.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Topjob
V Kranju v živo: kako naj podjetja pridejo do deficitarnih kadrov
Topjob
TopjobBorut Hočevar V Kranju v živo: kako naj podjetja pridejo do deficitarnih kadrov 15

Sogovorniki na regionalnih dogodkih časnika Finance pogosto zastavljajo vprašanje, kako naj podjetja dobijo dovolj primernih kadrov. O tem bomo govorili tudi prihodnji četrtek, 23. novembra, na Gorenjskem forumu v Kranju.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti