Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke Igorju Akrapoviču

Čas branja: 1 min
07.12.2017  21:00
Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke Igorju Akrapoviču
Igor Akrapovič, prejemnik nagrade za posebne gospodarske dosežke, ki letos in prihodnje leto načrtuje 15-odstotno rast, med težavami, ki jih je treba rešiti, da bo posel lažji, poudarja togost delovne zakonodaje in obremenitev plač.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Na Poslovni konferenci Portorož, ki sta jo prejšnji teden že 19. organizirala ljubljanska ekonomska fakulteta in Poslovna akademija Časnika Finance, je nagrado Časnika Finance za posebne gospodarske dosežke dobil Igor Akrapovič, ustanovitelj družbe Akrapovič, ki izpušne sisteme za motocikle in avtomobile prodaja po vsem svetu.

»Igor Akrapovič je zanesenjak. Je človek, ki je, kar je, in se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni. Je utelešena strast, motociklistična in podjetniška. Iz njega veje energija, ki mu tu in tam daje vtis robatosti, kar pravzaprav ni pravi izraz. Igor Akrapovič ni robat, samo stvari poimenuje takšne, kakršne so, v klenem in vsem razumljivem jeziku. Je izklesan podjetnik in tudi kritik slovenske gospodarske stvarnosti. Želi si, da bi Slovenija bila boljša in pravičnejša, da bi vsi bili bogatejši,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade.

Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v vrednosti 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja. Letos znova načrtujejo rast, približno za 15 odstotkov, napoveduje Igor Akrapovič in prizna, da jih je letos vseeno nekoliko presenetilo veliko povpraševanje po njihovih izdelkih. Zraslo je zlasti povpraševanje na avtomobilskem delu. Trenutno je v podjetju 1.100 zaposlenih, spomladi prihodnje leto jih bo približno sto več, napoveduje letošnji nagrajenec.

Med težavami, ki jih je treba rešiti, da bo posel lažji, je Igor Akrapovič poudaril togost delovne zakonodaje. »Če imaš nemotiviranega zaposlenega, se ga ne moreš znebiti, tudi če mu plačaš dobro odpravnino,« pravi. Tudi druga težava je povezana z zaposlovanjem. Natančneje z obremenitvijo plač. »Plače najbolj izobraženih delavcev so še vedno preveč obdavčene. In kaj se nam dogaja? Nemško podjetje je za enako neto plačo delavcu precej manj obremenjeno z bruto zneskom. In posledica vsega tega je beg možganov.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega...

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...

AVTO
Posel
Posel Zakaj je bila septembra prodaja novih avtov največja v V. Britaniji - čeprav je strmoglavila 2

Kako to, da je septembra prišlo do britanskega paradoksa pri prodaji novih avtov in kaj se je pri prodaji novih avtov v EU dogajalo v...