Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Novi šef evroskupine je »Ronaldo s Harvarda«

Čas branja: 1 min
07.12.2017  21:00
Novi šef evroskupine je »Ronaldo s Harvarda«
Vodenje evroskupine bo s 13. januarjem prihodnje leto prevzel portugalski finančni minister Mario Centeno.

Obveščaj me o novih člankih:  

Po Nizozemcu Jeroenu Dijsselbloemu, ki je evroskupino vodil od leta 2012, bo s 13. januarjem prihodnje leto vajeti v roke prevzel Portugalec Mario Centeno, so v ponedeljek odločili evrski finančni ministri skupaj z Matejo Vraničar Erman.

Med štirimi kandidati, ki so se potegovali za vodenje evroskupine, je imel največ možnosti Portugalec Mario Centeno. Po tujem poročanju so ga podpirale Nemčija, Francija, Italija, Španija in Portugalska.

Všeč je tudi Wolfgangu Schäubleju, ki ga je maja, ko je bil še nemški finančni minister (zdaj je predsednik bundestaga) oklical za »Ronalda ecofina«, ko je bilo predlagano, da se za Portugalsko ustavi leta 2009 začeti postopek zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Leta 1966 rojeni Centeno je sicer ekonomist, šolan na ameriški univerzi Harvard. Kljub vzdevku »Ronaldo s Harvarda« se je v mladosti ukvarjal z ragbijem. Kot je pred glasovanjem evrskih finančnih ministrov dejal eden od portugalskih komentatorjev, bo Centeno, če zmaga, držal linijo ortodok­sne evropske finančne politike.

Evroskupina ni evropska ustanova, temveč neformalno telo. Kot takšno nima zapisanih pravil, ne objavlja zapisnikov, kaj bo uradno znano o razpravi, pa določi predsednik evroskupine, ko vsebino predstavi na tiskovni konferenci. A je položaj predsednika evroskupine vpliven, saj to telo odloča o vprašanjih v zvezi z evrskim območjem.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo bo novi šef evroskupine? Najbrž 'Ronaldo z diplomo s Harvarda' 1

Bo evroskupino v prihodnje vodil "Ronaldo s Harvarda", ekonomist, ki se spozna tudi na nepremičnine, šahovska velemojstrica ali pač...

TOP JOB
Delavci
Delavci Zakaj ženske zaslužijo manj kot moški in kako bo ukrepal Bruselj 4

Pri evropski komisiji so predstavili akcijski načrt za odpravo plačne vrzeli med spoloma

FINANCE
Članki
Članki Socialna pravičnost – politična obljuba ali zaveza? 3

Steber socialnih pravic v EU: katere socialne pravice so politiki potrdili kot temeljne in od koga bo odvisno njihovo uresničevanje

FINANCE
Članki
Članki Junckerjev sklad kot učna ura, kako bomo črpali denar EU po letu 2020

Pogovor s podpredsednikom EIB o težavah, ki jih imajo nove članice EU pri izkoriščanju zmogljivosti sklada EFSI

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...

FINANCE
Članki
Članki Funt je teden začel z izrazitim zdrsom 1

V primerjavi z začetkom leta 2016 je funt glede na evro zdaj vreden že okoli 17 odstotkov manj; to pa pomeni, da je z evri na Otoku zdaj...

FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 5

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Prelom: ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe – kaj to pomeni za ceno vaših posojil? 2

Šef ECB Mario Draghi sporoča: ECB bo kmalu, že januarja 2018 začela opuščati spodbujevalne ukrepe, s katerimi je doslej trg zalivala...