Manager

Nova avstrijska vlada zavihala rokave

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

21.12.2017 21:00
Čas branja: 1 min
Nova avstrijska vlada zavihala rokave
V več kot 180 strani dolgem programu nova vladajoča koalicija pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza poudarja zavezanost EU.

Nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza, ki jo sestavljajo konservativna ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), je v ponedeljek prisegla pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom. Ob prisegi desne vlade so na več prizoriščih na Dunaju potekali protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Ljudska stranka in svobodnjaki so končni dogovor o koaliciji dosegli prejšnji petek, dva meseca po predčasnih parlamentarnih volitvah. Nova črno-modra vlada sicer šteje 16 članov, od tega 13 ministrov, kanclerja in dva državna sekretarja. Sedem ministrov in kancler prihajajo iz ljudske stranke, šest iz vrst svobodnjakov. Vsaka stranka ima še enega državnega sekretarja. Edini član prejšnje vlade, ki je tudi v novi vladi, je 31-letni kancler Sebastian Kurz, ki je postal najmlajši premier v Evropi. Vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache je v novi avstrijski vladi podkancler.

V novi vladi so obrambno, zunanje in notranje ministrstvo v rokah svobodnjakov, ÖVP je pristojna za pravosodje, finance in gospodarstvo. Avstrijsko diplomacijo bo poslej vodila nestrankarska strokovnjakinja za Bližnji vzhod Karin Kneissl, ki so jo predlagali svobodnjaki.

V več kot 180 strani dolgem programu nova vladajoča koalicija poudarja zavezanost EU. V prihodnjih petih letih tako v Avstriji ne bodo dovoljeni referendumi o morebitnem izstopu države iz Unije, kar je bila zahteva ljudske stranke. V programu se koalicijski partnerici zavzemata tudi za več sodelovanja s sosednjimi državami v srednji in vzhodni Evropi. Prizadevati si nameravata tudi za izboljšanje odnosov med zahodom in Rusijo. Poleg tega je njun cilj ustaviti nezakonite migracije in pospešiti azilni postopek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Avstrijska elektrika leta 2030 le iz obnovljivih virov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Avstrijska elektrika leta 2030 le iz obnovljivih virov 11

V Avstriji bodo do leta 2030 vso električno energijo proizvedli iz obnovljivih virov. To je ena od točk koalicijskega dogovora med ljudsko in svobodnjaško stranko.

FINANCE
Manager
Avstrija se je zasukala v desno
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

IZVOZNIKI
Novice
(v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem
Izvozniki.si
NoviceAlbina Kenda (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Manager
Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke
Manager
ManagerLojze Javornik Pogled v leto 2018: Tudi prihodnje volitve bodo krojile nove stranke 4

Marjanu Šarcu in Dejanu Židanu dobro kaže, Janezu Janši ostajajo najzvestejši, Miro Cerar bo preživel.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B