Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Nova avstrijska vlada zavihala rokave

Čas branja: 1 min
21.12.2017  21:00
Nova avstrijska vlada zavihala rokave
V več kot 180 strani dolgem programu nova vladajoča koalicija pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza poudarja zavezanost EU.

Nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza, ki jo sestavljajo konservativna ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), je v ponedeljek prisegla pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom. Ob prisegi desne vlade so na več prizoriščih na Dunaju potekali protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Ljudska stranka in svobodnjaki so končni dogovor o koaliciji dosegli prejšnji petek, dva meseca po predčasnih parlamentarnih volitvah. Nova črno-modra vlada sicer šteje 16 članov, od tega 13 ministrov, kanclerja in dva državna sekretarja. Sedem ministrov in kancler prihajajo iz ljudske stranke, šest iz vrst svobodnjakov. Vsaka stranka ima še enega državnega sekretarja. Edini član prejšnje vlade, ki je tudi v novi vladi, je 31-letni kancler Sebastian Kurz, ki je postal najmlajši premier v Evropi. Vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache je v novi avstrijski vladi podkancler.

V novi vladi so obrambno, zunanje in notranje ministrstvo v rokah svobodnjakov, ÖVP je pristojna za pravosodje, finance in gospodarstvo. Avstrijsko diplomacijo bo poslej vodila nestrankarska strokovnjakinja za Bližnji vzhod Karin Kneissl, ki so jo predlagali svobodnjaki.

V več kot 180 strani dolgem programu nova vladajoča koalicija poudarja zavezanost EU. V prihodnjih petih letih tako v Avstriji ne bodo dovoljeni referendumi o morebitnem izstopu države iz Unije, kar je bila zahteva ljudske stranke. V programu se koalicijski partnerici zavzemata tudi za več sodelovanja s sosednjimi državami v srednji in vzhodni Evropi. Prizadevati si nameravata tudi za izboljšanje odnosov med zahodom in Rusijo. Poleg tega je njun cilj ustaviti nezakonite migracije in pospešiti azilni postopek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef...

FINANCE
Članki
Članki Koliko se bo po brexitu skrčil evropski parlament?

Kaj se bo po brexitu zgodilo s 73 sedeži evroposlancev iz Velike Britanije? Evropski parlament je danes izglasoval svoj predlog, ki ga...

FINANCE
Članki
Članki Koalicijski dogovor v Nemčiji: obsežne naložbe v izobraževanje, socialo in digitalizacijo 18

To med drugim predvideva koalicijski dogovor med konservativci CDU/CSU in socialdemokrati SPD. Zdaj je usoda dogovora odvisna od 440 tisoč...

FINANCE
Članki
Članki Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo;...