Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Slovenija je začela izvajati arbitražno sodbo o meji s Hrvaško

Čas branja: 1 min
04.01.2018  21:00
Slovenija je začela izvajati arbitražno sodbo o meji s Hrvaško
Napoved Slovenije, da bo hrvaškim ribičem, ki so v zadnjega pol leta več kot tisočkrat vpluli v slovenski del Piranskega zaliva, odslej za nezakonito prestopanje meje začela izrekati kazni, je naletela na buren odziv.

Slovenija je tik pred novim letom, šest mesecev po tistem, ko je arbitražno sodišče 29. junija – sedem let in pol po podpisu arbitražnega sporazuma med tedanjima premieroma Slovenije in Hrvaške Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor – objavilo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju, začela njeno uresničevanje. Zagreb razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati.

V Piranskem zalivu, za katerega je arbitražno sodišče presodilo, da večina pripada Sloveniji, so prvi dnevi po uveljavitvi sodbe arbitražnega sodišča minili precej mirno. Tri hrvaške ribiške ladje, ki so v spremstvu hrvaških policijskih čolnov v soboto zjutraj vplule v slovensko morje, je slovenska policija le opozorila. Podobno kot je to počela v zadnjega pol leta, ko so hrvaški ribiči več kot tisočkrat nezakonito vpluli v slovenski del zaliva.

A po uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča Slovenija napoveduje odločnejše ukrepanje in izdajanje glob. Hrvaške ribiče, ki se bojijo slovenskih kazni, je z izjavo, da na hrvaškem teritoriju ni možno uveljaviti nobenih slovenskih zakonov in da velja meja med državama, ki je bila potrjena leta 1991, poskušala pomiriti hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić. Na njene besede se je odzval slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki pravi, da Pejčinović Burićeva zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. »Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želelo najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek-Račan in pozneje z arbitražnim sporazumom,« je poudaril slovenski zunanji minister.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kdo bo pomežiknil prvi 3

Nikdar nismo bili bližje ureditvi južne meje

FINANCE
Članki
Članki Evrska dilema: naj bo odločanje bolj ali manj centralizirano 10

So fiskalna pravila lahko zgolj enostavna in stroga ali pa na drugi strani prožna in zapletena? Obstaja vmesna pot? In zakaj nekdanji šef...

FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 6

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Funt je teden začel z izrazitim zdrsom 1

V primerjavi z začetkom leta 2016 je funt glede na evro zdaj vreden že okoli 17 odstotkov manj; to pa pomeni, da je z evri na Otoku zdaj...

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...