(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju

Čas branja: 1 min
04.01.2018  21:00
Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju
9,68 milijarde dolarjev bosta za 17,7-odstotni delež v ameriški prevozniški družbi Uber odštela japonska multinacionalka SoftBank in konzorcij vlagateljev.

Obveščaj me o novih člankih:  
Softbank dodaj
Uber dodaj
TPG dodaj
Tencent Holdings dodaj
Sequoia Capital dodaj

Japonska multinacionalka SoftBank in vlagatelji, zbrani v konzorciju, bodo za okoli devet milijard dolarjev oziroma 7,5 milijarde evrov kupili 17,5 odstotka ameriške prevozniške družbe Uber. Največji delež družbe bo kupil SoftBank, in sicer 15-odstotnega. Skupina novih lastnikov namerava ob tem v Uber vložiti še dobro milijardo evrov.

Cena, kakršno bo za delež v Uberju plačala skupina SoftBank skupaj s konzorcijem vlagateljev (med njimi so tudi Dragoneer Investment Group, TPG, Tencent Holdings in Sequoia Capital), ameriško družbo vrednoti na 48 milijard dolarjev. To je kar 30-odstotni diskont glede na zadnjo znano takšno ocenjeno vrednost, ki je znašala kar 68,5 milijarde dolarjev oziroma 57,1 milijarde evrov (ne gre za tržno, temveč zasebno investicijsko oceno).

Čeprav se je cena, ki so jo za delež v Uberju ponudili Japonci, sprva zdela nizka, so nekateri vlagatelji vendarle presodili, da je glede na vse škandale, ki so Uber zaznamovali v minulem letu, bolje imeti denar v roki kot delež v družbi.

Prodaja 17,5-odstotnega deleža bo Uberju, ki ga od avgusta lani vodi 48-letni Dara Khosrowshahi, pomagala spodbuditi vlaganja v tehnologijo in nadaljevati širitev na nove trge, hkrati pa naj bi pripomogla tudi k izboljšanju vodenja podjetja. Po poročanju Bloomberga je Uber letos v tretjem četrtletju ustvaril dobri dve milijardi dolarjev prihodkov, a je imel tudi skoraj poldrugo milijardo dolarjev izgube. Uber, ki javno poslovnih rezultatov ne objavlja, podatkov ni niti komentiral niti zanikal.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

MANAGER
Manager
Manager V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji...