Manager

Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

04.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju
9,68 milijarde dolarjev bosta za 17,7-odstotni delež v ameriški prevozniški družbi Uber odštela japonska multinacionalka SoftBank in konzorcij vlagateljev.

Japonska multinacionalka SoftBank in vlagatelji, zbrani v konzorciju, bodo za okoli devet milijard dolarjev oziroma 7,5 milijarde evrov kupili 17,5 odstotka ameriške prevozniške družbe Uber. Največji delež družbe bo kupil SoftBank, in sicer 15-odstotnega. Skupina novih lastnikov namerava ob tem v Uber vložiti še dobro milijardo evrov.

Cena, kakršno bo za delež v Uberju plačala skupina SoftBank skupaj s konzorcijem vlagateljev (med njimi so tudi Dragoneer Investment Group, TPG, Tencent Holdings in Sequoia Capital), ameriško družbo vrednoti na 48 milijard dolarjev. To je kar 30-odstotni diskont glede na zadnjo znano takšno ocenjeno vrednost, ki je znašala kar 68,5 milijarde dolarjev oziroma 57,1 milijarde evrov (ne gre za tržno, temveč zasebno investicijsko oceno).

Čeprav se je cena, ki so jo za delež v Uberju ponudili Japonci, sprva zdela nizka, so nekateri vlagatelji vendarle presodili, da je glede na vse škandale, ki so Uber zaznamovali v minulem letu, bolje imeti denar v roki kot delež v družbi.

Prodaja 17,5-odstotnega deleža bo Uberju, ki ga od avgusta lani vodi 48-letni Dara Khosrowshahi, pomagala spodbuditi vlaganja v tehnologijo in nadaljevati širitev na nove trge, hkrati pa naj bi pripomogla tudi k izboljšanju vodenja podjetja. Po poročanju Bloomberga je Uber letos v tretjem četrtletju ustvaril dobri dve milijardi dolarjev prihodkov, a je imel tudi skoraj poldrugo milijardo dolarjev izgube. Uber, ki javno poslovnih rezultatov ne objavlja, podatkov ni niti komentiral niti zanikal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne
Finance
Rok Pikon Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

FINANCE
Manager
V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji potovanj, vprašanje pa je, ali bo našel pravo pot za Uber, ki ga pretresajo notranji boji, zastrupljena korporacijska kultura in težave z zakonitostjo poslovanja.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.