Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju

Čas branja: 1 min
04.01.2018  21:00
Japoncem 17,5-odstotni delež v Uberju
9,68 milijarde dolarjev bosta za 17,7-odstotni delež v ameriški prevozniški družbi Uber odštela japonska multinacionalka SoftBank in konzorcij vlagateljev.

Japonska multinacionalka SoftBank in vlagatelji, zbrani v konzorciju, bodo za okoli devet milijard dolarjev oziroma 7,5 milijarde evrov kupili 17,5 odstotka ameriške prevozniške družbe Uber. Največji delež družbe bo kupil SoftBank, in sicer 15-odstotnega. Skupina novih lastnikov namerava ob tem v Uber vložiti še dobro milijardo evrov.

Cena, kakršno bo za delež v Uberju plačala skupina SoftBank skupaj s konzorcijem vlagateljev (med njimi so tudi Dragoneer Investment Group, TPG, Tencent Holdings in Sequoia Capital), ameriško družbo vrednoti na 48 milijard dolarjev. To je kar 30-odstotni diskont glede na zadnjo znano takšno ocenjeno vrednost, ki je znašala kar 68,5 milijarde dolarjev oziroma 57,1 milijarde evrov (ne gre za tržno, temveč zasebno investicijsko oceno).

Čeprav se je cena, ki so jo za delež v Uberju ponudili Japonci, sprva zdela nizka, so nekateri vlagatelji vendarle presodili, da je glede na vse škandale, ki so Uber zaznamovali v minulem letu, bolje imeti denar v roki kot delež v družbi.

Prodaja 17,5-odstotnega deleža bo Uberju, ki ga od avgusta lani vodi 48-letni Dara Khosrowshahi, pomagala spodbuditi vlaganja v tehnologijo in nadaljevati širitev na nove trge, hkrati pa naj bi pripomogla tudi k izboljšanju vodenja podjetja. Po poročanju Bloomberga je Uber letos v tretjem četrtletju ustvaril dobri dve milijardi dolarjev prihodkov, a je imel tudi skoraj poldrugo milijardo dolarjev izgube. Uber, ki javno poslovnih rezultatov ne objavlja, podatkov ni niti komentiral niti zanikal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

MANAGER
Manager
Manager V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji...

MANAGER
Manager
Manager Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 4

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa...