Manager

Spodletel manever Delničarji niso podprli zamenjave članov nadzornega sveta Gorenja

Ker je za nezaupnico zdajšnjemu in prejšnjemu šefu nadzornikov Gorenja Marku Voljču in Urošu Slavincu glasovala manj kot polovica delničarjev, je to samo dobro znamenje za to, da imata tako uprava kot nadzorni svet podporo delničarjev, izid glasovanja interpretira predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

11.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Predčasni odpoklic dveh nadzornikov Gorenja, Marka Voljča in Uroša Slavinca (zdajšnjega in prejšnjega šefa nadzornikov), nekaj mesecev pred tem, ko jima letos poleti poteče mandat, ni uspel. Zanj bi moralo glasovati tri četrtine delničarjev, a ga ni podprla niti polovica.

Proti zamenjavi, ki jo je predlagal Philip Sluiter, nekdanji član uprave Gorenja, ki je tudi zahteval sklic izredne skupščine družbe, je glasovalo 55,3 odstotka od navzočih 69,6 odstotka delničarjev. Njegov predlog so podprli še Raiffeisenbank Austria, Splitska banka in Unicredit Bank Hungary, naklonjeni so ji bili tudi v društvu delničarjev Gorenja.

Izid glasovanja o predčasnem odpoklicu Voljča in Slavinca so na skupščini sicer zasenčile obtožbe Sluiterja, da je Gorenjeva nemška hčerinska družba leta 2008 s posojilom financirala nakup delnic Gorenja. Kot pravi Sluiter, gre za financiranje s posojilom prek švicarske družbe EECF, ki je imela nekaj manj kot tri odstotke delnic Gorenja, preden je njen delež v dokapitalizacijah razvodenel.

Predsednik Gorenjeve uprave Franjo Bobinac je na Sluiterjeve obtožbe, ki jih je zavrnil (pregled je pokazal, da posojilo ni bilo nezakonito, ni pa bilo skladno z najboljšo korporativno prakso), odgovoril s protinapadom. Po njegovih besedah Sluiter ni verjel v prihodnost Gorenja, proizvodnjo je želel preseliti v Azijo, sedež podjetja pa na Nizozemsko. Zanj je Sluiter zelo sposoben manipulant in sposoben podjetnik, vendar le do določene mere. Upnikom je ostal dolžan skoraj deset milijonov evrov, eni izmed nizozemskih bank pa dolguje 3,5 milijona evrov. Bobinac je Sluiterjeve besede označil kot napad nanj, zato bo premislil o osebni tožbi.

Je izid skupščine nezaupnica Gorenjevi upravi in nadzornikom? »Ne, če pogledamo, koliko delničarjev je dejansko glasovalo za nezaupnico, je to manj kot polovica vseh. To je samo dobro znamenje za to, da imata tako uprava kot nadzorni svet podporo delničarjev,« izid interpretira Franjo Bobinac.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Kakšno 'goljufijo' razgalja Sluiter v Gorenju in kaj odgovarja Bobinac
Finance
Petra Sovdat Kakšno 'goljufijo' razgalja Sluiter v Gorenju in kaj odgovarja Bobinac 37

Poskus predčasnega odpoklica dveh nadzornikov, Marka Voljča in Uroša Slavinca, ni uspel

FINANCE
(intervju) Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je kronični bolnik. Ampak ga je mogoče pozdraviti.
Finance
Petra Sovdat (intervju) Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je kronični bolnik. Ampak ga je mogoče pozdraviti. 3

Iskanje strateškega partnerja razumem kot prikrivanje slabih rezultatov in vsega, kar se dogaja v družbi. Bobinac take stvari odlično zmanipulira. In delničarji navadno to kupijo. Jaz pa želim, da se zbudijo. Tako pravi petodstotni (nezadovoljni) lastnik Gorenja.

FINANCE
Gorenjev delničar Sluiter želi glavo Voljča in Slavinca – pol leta pred koncem mandata
Finance
Petra Sovdat Gorenjev delničar Sluiter želi glavo Voljča in Slavinca – pol leta pred koncem mandata 5

Nizozemska družba Home Products Europe zahteva sklic skupščine Gorenja za okrepitev korporativnega upravljanja; v velenjskem proizvajalcu bele tehnike bodo to temeljito proučili

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Dajmo Gorenje v roke Lidie Glavina!
Finance
Jurij Šimac Dajmo Gorenje v roke Lidie Glavina! 4

SDH je želel zamenjati Matiča kljub dobrim rezultatom, ker bi ti še vedno lahko bili boljši, Kad pa kljub slabim rezultatom ne želi zamenjave niti dveh nadzornikov Gorenja

FINANCE
(Prikaz nasprotnih dejstev) Gorenje razkriva neresnice Philipa Sluiterja
Finance
Prikaz nasprotnih dejstev (Prikaz nasprotnih dejstev) Gorenje razkriva neresnice Philipa Sluiterja 5

Gorenje zahteva objavo – prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom Petre Sovdat z naslovom Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je kronični bolnik. Ampak ga je mogoče pozdraviti., ki je bil objavljen v tiskanih Financah 7. 12. 2017, dan prej pa v spletni verziji.

FINANCE
Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev
Finance
Petra Sovdat Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev 2

Najpozneje julija naj bi bilo znano, ali bo velenjski proizvajalec bele tehnike dobil novega večinskega lastnika

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.