Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Spodletel manever Delničarji niso podprli zamenjave članov nadzornega sveta Gorenja

Čas branja: 1 min
11.01.2018  21:00
Ker je za nezaupnico zdajšnjemu in prejšnjemu šefu nadzornikov Gorenja Marku Voljču in Urošu Slavincu glasovala manj kot polovica delničarjev, je to samo dobro znamenje za to, da imata tako uprava kot nadzorni svet podporo delničarjev, izid glasovanja interpretira predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.
Spodletel manever Delničarji niso podprli zamenjave članov nadzornega sveta Gorenja

Obveščaj me o novih člankih:  

Predčasni odpoklic dveh nadzornikov Gorenja, Marka Voljča in Uroša Slavinca (zdajšnjega in prejšnjega šefa nadzornikov), nekaj mesecev pred tem, ko jima letos poleti poteče mandat, ni uspel. Zanj bi moralo glasovati tri četrtine delničarjev, a ga ni podprla niti polovica.

Proti zamenjavi, ki jo je predlagal Philip Sluiter, nekdanji član uprave Gorenja, ki je tudi zahteval sklic izredne skupščine družbe, je glasovalo 55,3 odstotka od navzočih 69,6 odstotka delničarjev. Njegov predlog so podprli še Raiffeisenbank Austria, Splitska banka in Unicredit Bank Hungary, naklonjeni so ji bili tudi v društvu delničarjev Gorenja.

Izid glasovanja o predčasnem odpoklicu Voljča in Slavinca so na skupščini sicer zasenčile obtožbe Sluiterja, da je Gorenjeva nemška hčerinska družba leta 2008 s posojilom financirala nakup delnic Gorenja. Kot pravi Sluiter, gre za financiranje s posojilom prek švicarske družbe EECF, ki je imela nekaj manj kot tri odstotke delnic Gorenja, preden je njen delež v dokapitalizacijah razvodenel.

Predsednik Gorenjeve uprave Franjo Bobinac je na Sluiterjeve obtožbe, ki jih je zavrnil (pregled je pokazal, da posojilo ni bilo nezakonito, ni pa bilo skladno z najboljšo korporativno prakso), odgovoril s protinapadom. Po njegovih besedah Sluiter ni verjel v prihodnost Gorenja, proizvodnjo je želel preseliti v Azijo, sedež podjetja pa na Nizozemsko. Zanj je Sluiter zelo sposoben manipulant in sposoben podjetnik, vendar le do določene mere. Upnikom je ostal dolžan skoraj deset milijonov evrov, eni izmed nizozemskih bank pa dolguje 3,5 milijona evrov. Bobinac je Sluiterjeve besede označil kot napad nanj, zato bo premislil o osebni tožbi.

Je izid skupščine nezaupnica Gorenjevi upravi in nadzornikom? »Ne, če pogledamo, koliko delničarjev je dejansko glasovalo za nezaupnico, je to manj kot polovica vseh. To je samo dobro znamenje za to, da imata tako uprava kot nadzorni svet podporo delničarjev,« izid interpretira Franjo Bobinac.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(GORENJE) Težke obtožbe delničarja Sluiterja: Žal mi je, da nisem šel na policijo! 2

Franjo Bobinac mu vrača z njegovimi osebnimi propadlimi projekti

FINANCE
(intervju) Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je kronični bolnik. Ampak ga je mogoče pozdraviti. 4

Iskanje strateškega partnerja razumem kot prikrivanje slabih rezultatov in vsega, kar se dogaja v družbi. Bobinac take stvari odlično...

FINANCE
Dajmo Gorenje v roke Lidie Glavina! 4

SDH je želel zamenjati Matiča kljub dobrim rezultatom, ker bi ti še vedno lahko bili boljši, Kad pa kljub slabim rezultatom ne želi...

FINANCE
Dolgoletni grehi Franja Bobinca 1

Če bi reciklirali nekaj let star članek o napakah Gorenjeve uprave, sploh ne bi opazili ...

FINANCE
Gorenjev delničar Sluiter želi glavo Voljča in Slavinca – pol leta pred koncem mandata 5

Nizozemska družba Home Products Europe zahteva sklic skupščine Gorenja za okrepitev korporativnega upravljanja; v velenjskem...

FINANCE
Gorenje: štirje azijski interesenti, grožnja s stavko in spet veliki apetiti delničarjev 2

Najpozneje julija naj bi bilo znano, ali bo velenjski proizvajalec bele tehnike dobil novega večinskega lastnika

FINANCE
(Prikaz nasprotnih dejstev) Gorenje razkriva neresnice Philipa Sluiterja 5

Gorenje zahteva objavo – prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom Petre Sovdat z naslovom Philip Sluiter: Gorenje je zelo bolno, je...