Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

Čas branja: 1 min
11.01.2018  21:00
45 tisoč oškodovancev zaradi afere Dieselgate je v Sloveniji, kažejo podatki Zveze potrošnikov Slovenije.
Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

Na kampanjo Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) PreVWara za sodelovanje v kolektivni tožbi zoper Volkswagen se je odzvalo 6.200 nekdanjih in sedanjih lastnikov vozil z dizelskimi motorji, za katere je Volkswagen prirejal podatke o izpustih.

ZPS je kampanjo zagnal sredi septembra in prijave oškodovancev, ki jih bodo zdaj preverili njihovi pravniki, zbiral do minule nedelje. Lastniki avtomobilov so morali prijavi predložiti dokumentacijo, ki dokazuje, da so ali pa so bili lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov do 18. septembra 2015, ko je izbruhnila afera Dieselgate. Oziroma je Volkswagen priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po svetu opremil z goljufivo programsko opremo. Ta je zagotovila, da so bili izpusti škodljivih plinov v avtomobilskem izpuhu na uradnih testih nižji od dejanskih na cesti. V Sloveniji je po podatkih ZPS oškodovancev iz Volkswagnove afere približno 45 tisoč.

V ZPS se na skupinsko tožbo pripravljajo v okviru kampanje prek Evropske potrošniške organizacije BEUC v povezavi z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld. Vložitev tožbe na nemško sodišče načrtujejo konec marca. Poleg evropske potrošniške organizacije BEUC v prizadevanjih za skupinsko tožbo zoper Volkswagen sodelujejo potrošniške organizacije v Belgiji, Italiji, Litvi, na Portugalskem, Slovaškem, v Španiji, Švici in Sloveniji.

Nemški avtomobilski velikan je zaradi goljufanja na testih z dizelskimi izpusti v ZDA porabnikom in zveznim državam izplačal več kot 12 milijard evrov odškodnin, v Evropi pa mu odškodnine do zdaj še ni bilo treba plačati.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

AVTO
Posel
Posel Preobrat v Volkswagnu, milijardne naložbe v elektriko in storitve mobilnosti

Volkswagen bo pretresel nemške tovarne in večino sredstev namenil za razvoj novih tehnologij, predvsem za električne avtomobile

AVTO
Novice
Novice Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov...

AVTO
Posel
Posel Delnice Volkswagna – kot da škandala sploh ne bi bilo 2

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

AVTO
Posel
Posel Volkswagen uspešno prebrodil dizelsko, ne pa tudi prve krize

Marca 2015 je bila delnica Volkswagna vredna prek 250 evrov, do izbruha afere pa je izgubila več kot tretjino vrednosti

AVTO
Novice
Novice Dieselgate: nekdanji direktor VW v ZDA obsojen na sedem let zapora 4

Med osmimi obtoženimi sta bila obsojena le dva. V Volkswagnu najvišjim direktorjem koncerna odsvetujejo potovanje v ZDA.