Manager

Slovenija pred stavkovnim valom v javnem sektorju

Tako je bilo v Ljubljani ob zadnji stavki javnega sektorja januarja 2013.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

18.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Za januar in februar je 27 sindikatov javnega sektorja, ki zahtevajo višje plače, napovedalo štiri stavke, prva bo prihodnji četrtek. Vse sindikalne zahteve po vladnih izračunih skupaj dosegajo 991 milijonov evrov, kar bi pomenilo kar 27-odstotno zvišanje javnih plač.

Za 24. januar je stavko napovedalo 16 sindikatov javnega sektorja iz skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Pridružili se ji bodo tudi zaposleni v zaporih in prevzgojnih zavodih ter farmacevti v javnih lekarnah. Protestni shod, ki bo na dan stavke pred vladno stavbo z začetkom pet minut po 12. uri pod geslom »Vrnite nam odvzeto!«, je podprlo 22 sindikatov javnega sektorja.

Za 12. februar je začetek stavke napovedan za zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, za 13. februar je napovedana stavka (najprej dveurna opozorilna) sindikata delavcev v zdrav­stveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, za 14. februar pa stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki jo organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Zahteve sindikatov se gibljejo od splošnega dviga plač za dva plačna razreda oziroma za štiri plačne razrede in več, oziroma od osem do 16 odstotkov, pa do odprave vseh varčevalnih ukrepov iz preteklosti.

Vlada se je s sindikati doslej sicer že dogovorila za odpravo plačnih nesorazmerij za zaposlene do 26. plačnega razreda in za to namenila 71 milijonov evrov, še 8,4 milijona pa za tiste nad 26. plačnim razredom, sprostila je tudi nekatere varčevalne ukrepe. Že na podlagi tega, kar so se vlada in sindikati dogovorili doslej, naj bi se javne plače v letu 2018 zvišale za 4,4 odstotka, kar je več od napovedane gospodarske rasti, ki bo po ocenah letos 3,4-odstotna.

Kot kaže primerjava podatkov na portalu javnih plač, se je masa plač javnega sektorja od oktobra 2015 do oktobra 2017 povečala za 14 odstotkov, število zaposlenih pa je zraslo za 7.400 oziroma za 4,7 odstotka. Oktobra lani je v bilo javnem sektorju, kamor poleg zaposlenih v državni upravi sodijo tudi zaposleni v šolstvu, zdravstvu, sodstvu, kulturi …, 166.555 zaposlenih – izračunano iz opravljenih ur.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto!
Finance
Andreja Rednak Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto! 19

Za januar in februar napovedane štiri stavke sindikatov javnega sektorja

FINANCE
Stavkali bi tudi na Fursu – hočejo plačilo konkurenčne prepovedi!?
Finance
Andreja Rednak Stavkali bi tudi na Fursu – hočejo plačilo konkurenčne prepovedi!? 9

Carinik v povprečju zasluži 1.700 evrov bruto, kontrolor 1.800, inšpektor 2.600. In kaj bi še radi?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Intervju, minister Boris Koprivnikar: Vedo, da milijarde za plače nimamo. Pa jo vseeno zahtevajo
Manager
ManagerLojze Javornik Intervju, minister Boris Koprivnikar: Vedo, da milijarde za plače nimamo. Pa jo vseeno zahtevajo 13

Problem našega plačnega sistema ni strošek javnega sektorja, ni število javnih uslužbencev, ampak to, da sistem ne napeljuje na osebno odgovornost zaposlenih in njihovo učinkovitost, v pogovoru med drugim pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

FINANCE
Manager
(Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard
Manager
ManagerLojze Javornik (Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard 2

Ali bo z novo predsednico ZSSS v sindikalne vrste prišlo novo razmišljanje? Kljub bližnjim stavkam državnih uslužbencev in šolnikov se z Lidijo Jerkič nismo pogovarjali samo o plačah v javnem sektorju.

FINANCE
Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju)
Finance
Tanja Smrekar Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju) 17

Prihodnji teden stavkajo policisti, šolniki ter zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu; vodja vladne pogajalske skupine, minister Boris Koprivnikar, bo v Dubaju

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.