Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Slovenija pred stavkovnim valom v javnem sektorju

Čas branja: 1 min
18.01.2018  21:00
Tako je bilo v Ljubljani ob zadnji stavki javnega sektorja januarja 2013.
Slovenija pred stavkovnim valom v javnem sektorju

Obveščaj me o novih člankih:  

Za januar in februar je 27 sindikatov javnega sektorja, ki zahtevajo višje plače, napovedalo štiri stavke, prva bo prihodnji četrtek. Vse sindikalne zahteve po vladnih izračunih skupaj dosegajo 991 milijonov evrov, kar bi pomenilo kar 27-odstotno zvišanje javnih plač.

Za 24. januar je stavko napovedalo 16 sindikatov javnega sektorja iz skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Pridružili se ji bodo tudi zaposleni v zaporih in prevzgojnih zavodih ter farmacevti v javnih lekarnah. Protestni shod, ki bo na dan stavke pred vladno stavbo z začetkom pet minut po 12. uri pod geslom »Vrnite nam odvzeto!«, je podprlo 22 sindikatov javnega sektorja.

Za 12. februar je začetek stavke napovedan za zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, za 13. februar je napovedana stavka (najprej dveurna opozorilna) sindikata delavcev v zdrav­stveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, za 14. februar pa stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki jo organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Zahteve sindikatov se gibljejo od splošnega dviga plač za dva plačna razreda oziroma za štiri plačne razrede in več, oziroma od osem do 16 odstotkov, pa do odprave vseh varčevalnih ukrepov iz preteklosti.

Vlada se je s sindikati doslej sicer že dogovorila za odpravo plačnih nesorazmerij za zaposlene do 26. plačnega razreda in za to namenila 71 milijonov evrov, še 8,4 milijona pa za tiste nad 26. plačnim razredom, sprostila je tudi nekatere varčevalne ukrepe. Že na podlagi tega, kar so se vlada in sindikati dogovorili doslej, naj bi se javne plače v letu 2018 zvišale za 4,4 odstotka, kar je več od napovedane gospodarske rasti, ki bo po ocenah letos 3,4-odstotna.

Kot kaže primerjava podatkov na portalu javnih plač, se je masa plač javnega sektorja od oktobra 2015 do oktobra 2017 povečala za 14 odstotkov, število zaposlenih pa je zraslo za 7.400 oziroma za 4,7 odstotka. Oktobra lani je v bilo javnem sektorju, kamor poleg zaposlenih v državni upravi sodijo tudi zaposleni v šolstvu, zdravstvu, sodstvu, kulturi …, 166.555 zaposlenih – izračunano iz opravljenih ur.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto! 20

Za januar in februar napovedane štiri stavke sindikatov javnega sektorja

MANAGER
Manager
Manager Intervju, minister Boris Koprivnikar: Vedo, da milijarde za plače nimamo. Pa jo vseeno zahtevajo 18

Problem našega plačnega sistema ni strošek javnega sektorja, ni število javnih uslužbencev, ampak to, da sistem ne napeljuje na osebno...

MANAGER
Manager
Manager Sindikalna stavkovna matematika 4

Zakaj morajo zaradi zvišanja zdravniških plač za 1,4 plačnega razreda vsi drugi dobiti za tri razrede več

MANAGER
Manager
Manager (Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard 4

Ali bo z novo predsednico ZSSS v sindikalne vrste prišlo novo razmišljanje? Kljub bližnjim stavkam državnih uslužbencev in šolnikov...

FINANCE
Stavkali bi tudi na Fursu – hočejo plačilo konkurenčne prepovedi!? 9

Carinik v povprečju zasluži 1.700 evrov bruto, kontrolor 1.800, inšpektor 2.600. In kaj bi še radi?

FINANCE
Cerarjeva gorjača: za višje plače izbrancem javnega sektorja DDV na 24 odstotkov za vse?! 43

Volitve bodo: v vladi računajo, kako bi lahko sfinancirali milijardo evrov letnega poviška plač za (nekatere) javne uslužbence

FINANCE
Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati 47

Kakšna je razlika med plačami v javnem in zasebnem sektorju, kje so ljudje ostajali brez služb in koliko pravzaprav hočejo sindikati?