Manager

Napoveduje se rekordni borzni debi japonske Softbank Corp

V japonski multinacionalki Softbank Group razmišljajo, da bi nove delnice tokijske družbe za mobilne telekomunikacije Softbank Corp. uvrstili na tokijsko in še kakšno zahodno borzo – v igri je denimo London.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

18.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Japonska multinacionalka Softbank Group tehta možnost, da bi iz skupine izločili tokijsko družbo Softbank Corp., ki se ukvarja z mobilnimi telekomunikacijskimi storitvami, s prvo javno prodajo delnic pa bi iztržili okoli dva bilijona japonskih jenov, kar v preračunu pomeni 14,6 milijarde evrov. Po načrtu bi v izločeni družbi za javno prodajo namenili 30-odstotni delež, 70-odstotni delež pa bi ostal v rokah Softbank Group.

Ker gre za precejšen naložbeni zalogaj, v japonski skupini razmišljajo, da novih delnic ne bi uvrstili le na tokijsko, temveč še na kakšno zahodno borzo – v igri je denimo London. Po tujem poročanju naj bi skupina potrebno dokumentacijo na tokijsko borzo vložila spomladi, že jeseni pa bi predvidoma nove delnice lahko uvrstili v prvo kotacijo na tokijski borzi, približno takrat bi predvidoma lahko startalo tudi trgovanje na kateri od mednarodnih borz.

Če bi s prvo javno prodajo delnic Softbank Corp. iztržili predvidena dva bilijona jenov oziroma 18 milijard dolarjev, bi se približali za zdaj še vedno rekordni prvi javni prodaji delnic v državi. Japonski rekord ima prav tako telekomunikacijska družba, in sicer Nippon Telegraph and Telephone, s prvo prodajo njenih delnic leta 1987 pa so iztržili 2,2 bilijona jenov.

Japonska multinacionalka Softbank Group, ki se poleg s telekomunikacijami ukvarja še z e-trgovino, tehnološkimi in finančnimi storitvami, mediji, trženjem, energetiko, podatkovnimi centri, igričarskimi aktivnostmi, je konec prejšnjega leta kot vodilna v konzorciju kupila 15-odstotni delež v ameriškem podjetju za prevoze potnikov Uber.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Se obeta rekordni japonski borzni debi?
Finance
FinanceAlbina Kenda Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Manager
Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo
Manager
ManagerŽiga Brdnik Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo

Za enim največjih vlagateljev v tehnološka podjetja na svetu Masajošijem Sonom je pestro leto, saj je s SoftBank vsake štiri dni opravil kako naložbo in pridobil deleže denimo v Uberju in njegovem kitajskem tekmecu Didi Chuxingu. Načrtuje tudi pohod na borzo.

FINANCE
Manager
Dropbox se pripravlja na prvo javno prodajo delnic
Manager
ManagerSabina Petrov Dropbox se pripravlja na prvo javno prodajo delnic

500 milijonom uporabnikov Dropbox omogoča shranjevanje podatkov v oblaku.

FINANCE
Manager
Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi
Manager
ManagerŽiga Brdnik Katera so zveneča tehnološka imena, ki pogledujejo proti borzi

V tehnološkem svetu se letos utegne zgoditi več odmevnih borznih debijev. V tujih medijih se omenjajo Dropbox, Xiaomi, Spotify, Airbnb, Pinterest, Lyft in SoftBank Corp.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta