Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac

Čas branja: 2 min
18.01.2018  21:00
420 milijonov evrov je vreden projekt gradnje mostu na polotok Pelješac, od tega bo 357 milijonov evrov iz kohezijskih skladov prispevala Evropska unija.
Kitajski konzorcij bo zgradil most na polotok Pelješac

Obveščaj me o novih člankih:  

Med tremi ponudniki za gradnjo mostu na polotok Pelješac je javno podjetje Hrvatske ceste izbralo kitajski konzorcij na čelu z družbo China Road and Bridge Corporation.

Gradnja mostu na Pelješac bo prvi takšen gradbeni projekt kitajskih podjetij v EU. Poleg China Road and Bridge Corporation so članice konzorcija CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering in CCCC Second Harbour Engineering, navajajo v hrvaškem javnem cestnem podjetju.

Ponudba kitajskega konzorcija je bila najugodnejša. Konzorcij kitajskih družb je vrednost del ocenil na nekaj manj kot 2,1 milijarde kun oziroma 277 milijonov evrov. Njihova ponudba je bila za približno pol milijarde kun cenejša kot ponudbi avstrijskega Strabaga in italijanskega Astaldija.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo dela stekla spomladi letos, sama gradnja cestne povezave polotoka s celino pa bo potekala v treh fazah. Najprej bodo gradili most na polotok, nato pristopne ceste do mostu ter na koncu obvoznico pri Stonu, ki je na stičišču Pelješca s celino. Celotni projekt, njegova vrednost je 420 milijonov evrov, od tega bo 357 milijonov evrov iz kohezijskih skladov prispevala Evropska unija, naj bi končali najpozneje leta 2022. Most bo dolg 2,4 kilometra in visok 55 metrov. Na njem bodo štirje prometni pasovi. Z uresničitvijo projekta bo Hrvaška končno dobila trdno cestno povezavo z južno Dalmacijo in pripomogla k enakomernejšemu regionalnemu razvoju države.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...