Manager
Komentar

Ali res ne znamo pobrati milijonov, ki se nam ponujajo?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
18.01.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Vprašanje iz naslova se nanaša na denar, ki leži v evropskem investicijskem skladu EFSI, bolj znanem kot Junckerjev sklad. Do zdaj je bilo prek njega odobrenih za več kot 251 milijard evrov projektov, Sloveniji je uspelo dobiti 109 milijonov. Številka se zdi majhna, vendar pa bolj kot to skrbi, da Slovenija ni počrpala več tega denarja, ker sploh ni pripravila strateških projektov in z njimi konkurirala, da torej nimamo jasne predstave, kako državo razvijati.

Da je Slovenija v naložbenem krču, v pogovoru na naslednjih straneh ugotavlja tudi Andreja Kodrin. Kot ena izmed osmih članov iz Junckerjevega sklada, ki prižigajo zeleno luč projektom, ima precej dober pregled nad tem, kako naložbeno agilne so posamezne države članice EU in v kaj vse vlagajo. Okoli petina doslej razdeljenega denarja je šla v raziskave in razvoj in tudi Slovenija bi z nekaj pameti in smelosti lahko tako financirala kak nov izdelek ali storitev. Denarja je sicer na voljo še precej, ampak treba se bo obrniti in Kodrinova razloži, kako bi lahko iz tega sklada slovenska vlada in podjetja potegnili več.

Na posebno podporo EFSI lahko računajo projekti s podnebnimi cilji. V razpravah, kako omiliti segrevanje planeta, pa svoje mesto dobiva tudi podnebni inženiring. Rešitve gredo od izsesavanja ogljika iz zraka do gnojenja morja in tako imenovanega zatemnjevanja sonca. Gre za skrajne ukrepe, brez katerih pa, trdijo nekateri znanstveniki, planeta ne bo mogoče rešiti, medtem ko drugi, med njimi tudi slovenska strokovnjakinja Lučka Kajfež Bogataj, opozarjajo pred velikim tveganjem tako rigoroznega poseganja v klimatski sistem. Paradoksalno je, da so tovrstnim projektom močno naklonjeni v Trumpovi administraciji, glede na to, da so ZDA prav pod vodstvom Donalda Trumpa odstopile od pariškega podnebnega sporazuma.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
(intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču 8

Andreja Kodrin iz investicijskega sklada EFSI: V 10 do 15 letih bodo panoge, od katerih živi slovensko gospodarstvo, močno spremenjene ali pa jih več ne bo. Pred nami je obdobje menjave tehnologij. Drugi ne spijo, Slovenija pa je še vedno v naložbenem krču.

FINANCE
Nepripravljeni na milijarde
Finance
Teja Grapulin Nepripravljeni na milijarde 1

Slovenska vlada je leta 2014 identificirala 22 projektov, katerih skupna vrednost je bila ocenjena na okoli devet milijard evrov.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

Moje finance
Varčevanje
Kam z nekaj desetaki na mesec?
Moje finance
VarčevanjeMarja Milič Kam z nekaj desetaki na mesec?

Naredite pravo potezo in preverite zmagovalce med 241 z zvezdicami ocenjenimi vzajemnimi skladi. Izluščili smo 30 najboljših in jih nagradili s kristalnim kipcem zvezdonosom na 7. dnevu mojih financ 13. marca.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.